Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - badminton

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - badminton

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - badminton
04 Aug 2016   •   12:38

Badminton-ul și-a făcut apariția la Jocurile Olimpice de vară din 1992. Au fost organizate patru probe sportive, categoriile individual și dublu atât feminin, cât și masculin. Patru medalii au fost date la fiecare probă sportivă, două dintre ele fiind din bronz. Următoarele jocuri, cele de la Atlanta din 1996, au avut cinci probe, cu adăugarea celei de dublu mixt. 50 de națiuni au concurat de-a lungul timpului în probele de badminton la JO, dintre care 19 au participat la toate ediții desfășurate până acum. Toată acțiunea sportivă este coordonată de Federația Internațională de Badminton, anunță Agerpres.

Badminton și-a luat denumirea de la "Casa Badminton", locuința Ducelui de Beaufort din comitatul englez Gloucestershire. În anul 1873, Ducelui de Beaufort i se atribuie promovarea acestui sport prin aducerea unei versiuni a badmintonului — "Poona" din India pentru oaspeții săi.

Potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român,http://www.cosr.ro/, badmintonul modern s-a dezvoltat în Anglia, chiar dacă în momentul de față țările asiatice dețin supremația în acest sport.

Probele sportive de badminton la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 11-20 august 2016 la Rio de Janeiro. Competițiile se vor ține în cel de-al patrulea pavilion al Riocentro. Se așteaptă ca un total de 172 de sportivi să concureze în cinci probe: simplu masculin, dublu masculin, simplu feminin, dublu feminin și dublu mixt.

Similar cu formatul din 2012, o combinație de meciuri în grupe și o etapă de faze eliminatorii a fost menținută și la aceste jocuri. În toate turneele de dublu, Federația Mondială de Badminton a instituit mai multe modificări ale regulilor competiției. Astfel, toate perechile ce vor termina pe locul al doilea în grupele lor vor fi trase la sorți pentru a stabili cu cine se confruntă în următoarele runde. Spre deosebire de jocurile anterioare, țările vor putea aduce maximum doi jucători, atât în probele de simplu masculin și de simplu feminin, dacă ambii sunt clasați în primele 16 în lume; în caz contrar, un singur loc va fi alocat până la completarea tabloului de 38 de jucători. Reglementări similare se vor aplica în probele de dublu până la completarea tabloului de 16 echipe. Pentru fiecare jucător care se califică în mai multe discipline, un loc suplimentar în fiecare dintre turneele de simplu devine liber. Dacă niciun jucător de pe un continent nu se poate califica, jucătorul cel mai bine clasat de pe continentul respectiv primește un loc.

Clasamentul pe medalii olimpice este următorul: 1. R.P. Chineză (38 total — 16 aur, 8 argint, 14 bronz), 2. Coreea de Sud (18 total — 6 aur, 7 argint, 5 bronz), 3. Indonezia (18 total — 6 aur, 6 argint, 6 bronz). Sportivii cei mai medaliați: Ling Gao (R.P. Chineză, două aur, una argint, una bronz), Kim Dong-moon (Correa de Sud, două aur, una bronz), Yunlei Zhao (R.P. Chineză, două aur).

România a fost reprezentată o singură dată în competiția olimpică de badminton, la JO de la Barcelona, din 1992, de către Florin Balaban, care a fost însă eliminat în primul tur al competiției.

Badmintonul este un sport în care doi jucători sau două perechi de jucători joacă plasându-se fiecare de câte o parte a unui fileu care împarte terenul dreptunghiular în două jumătăți egale. Cei doi jucători sau două perechi câștigă puncte lovind un fluturaș (minge) cu racheta, astfel încât acesta să treacă peste fileu și să aterizeze în terenul advers. Un arbitru principal, ajutat de un arbitru de serviciu și șase arbitri de linie, supraveghează concursul. Înaintea începerii jocului se realizează tragerea la sorți. Sportivul care câștigă are trei opțiuni: să servească, să primească serva sau să își aleagă un teren. Meciul se termină când sportivul (sportivii) câștigă două seturi de 21 puncte.

R.P. Chineză a obținut toate cele cinci medalii din competiția de badminton de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012: Lin Dan (simplu bărbați), Cai Yun și Fu Haifeng (dublu bărbați), Li Xuerui (simplu femei), Tian Qing și Zhao Yunlei (dublu femei), precum și Zhang Nan și Zhao Yunlei (dublu mixt). R.P. Chineză a mai obținut la JO Londra 2012 două medalii de argint și una de bronz. La aceeași competiție au mai obținut medalii Danemarca (câte una de argint și de bronz), Japonia (una de argint), Malaysia (una de argint), India, Federația Rusă și Coreea de Sud (câte una de bronz).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sporturi olimpice
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close