Antena 3 CNN Sport Tenis Scandal de corupție în tenis: Doi arbitri internaţionali au fost suspendaţi. Alți patru riscă excluderea pe viață din sport

Scandal de corupție în tenis: Doi arbitri internaţionali au fost suspendaţi. Alți patru riscă excluderea pe viață din sport

Scandal de corupție în tenis: Doi arbitri internaţionali au fost suspendaţi. Alți patru riscă excluderea pe viață din sport
Sursa foto: Foto: pixabay.com
09 Feb 2016   •   17:14

Doi arbitri internaţionali de tenis au fost suspendaţi şi alţi patru riscă să fie excluşi pe viaţă din sport din cauza unor acuzaţii grave de corupţie, a informat, marţi, The Guardian.

Arbitri din Kazahstan, Turcia şi Ucraina sunt printre cei vizaţi că ar fi luat mită, de la grupurile specializate în pariuri, pentru a manipula mai multe meciuri de la turneele International Tennis Federation's Futures (ITF Futures). Pariorii ştiau deznodământul anumitor puncte chiar în timpul desfăşurării partidelor.

Kirill Parfenov, un arbitru din Kazahstan, a rămas fără licenţă, în februarie 2015, deoarece a contactat un alt oficial, pe o reţea de socializare, pentru a încerca să manipuleze scorul unei partide. Federaţia internaţională nu a făcut publică această informaţie şi a notificat doar un număr restrâns de directori de turnee şi organizaţii naţionale în legătură cu suspendarea lui Parfenov.

Federaţia internaţională nu a anunţat nici despre cazul croatului Denis Pitner, suspendat 12 luni, în august 2015, pentru conectări repetate la un cont de unde au fost plasate mai multe pariuri pe meciuri de tenis.

În 2012, federaţia internaţională a semnat un contract, pe cinci ani, în valoare de 70 de milioane de dolari, cu reprezentanţii companiei de date Sportradar, pentru a distribui, în timp real, scoruri de la turnee de rang inferior din toată lumea. Casele de pariuri puteau, astfel, să ofere cote pentru meciurile de la competiţiile respective. Conform înţelegerii, arbitrii erau obligaţi să introducă fiecare punct jucat pe tabletele oficiale, de unde ajungeau datele la site-urile care ofereau scoruri în timp real. Arbitrii luaţi în vizor sunt acuzaţi că întârziau, cel mult 60 de secunde, înregistrarea rezultatelor pe tablete, pentru a le permite amatorilor jocurilor de noroc să plaseze pariuri câştigătoare.

Este prima dată când sunt implicaţi atât de mulţi oficiali într-un caz de corupţie din tenis. În 2014, arbitrul francez Morgan Lamri, delegat la turnee Challenger şi Futures, a fost suspendat pe viaţă, după ce a încălcat patru articole ale manualului editat de reprezentanţii Departamentului de Intergritate a Tenisului.

Oficialii Federaţiei Internaţionale nu au vrut să comenteze situaţia celor patru oficiali, reţinuţi de la delegări până la finalul investigaţiilor. "Pentru a nu prejudicia o eventuală audiere, nu putem dezvălui elemente ale anchetei. Dacă vreun oficial va fi găsit vinovat, vom face publică informaţia", se arată în comunicatul emis de ITF.

49 de suspiciuni în privinţa partidelor de tenis au fost depistate în primele nouă luni din 2015, conform Asociaţiei Europene pentru Securitatea Sportului, organizaţie ce cuprinde 18 case de pariuri. Doar 16 alerte din alte sporturi au fost semnalate în aceeaşi perioadă.

Andy Murray (2 ATP) a declarat că "autorităţile ar trebui să fie proactive. Ca jucător, vrei să fii avertizat despre tot ce se întâmplă. Cred că avem dreptul să ştim tot".

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close