Antena 3 CNN Sport Tenis Unchiul Toni, omul care a avut grijă ca Nadal să nu fie isteric precum Ilie Năstase

Unchiul Toni, omul care a avut grijă ca Nadal să nu fie isteric precum Ilie Năstase

Unchiul Toni, omul care a avut grijă ca Nadal să nu fie isteric precum Ilie Năstase
13 Sep 2010   •   17:40

În lumea tenisului profesionist există tot felul de caractere, unele mai necivilizate decât altele. "Dar Nadal, tenismanul numărul unu în lume, este nepotul unchiului. Iar Toni Nadal, primul şi singurul său antrenor, spune că munca lui este să se asigure că Nadal este cât mai prezentabil", scrie New York Times.

Pe terenul de tenis, Nadal este ca un taur spaniol, care atacă în mod constant şi care a pierdut serviciul o singură dată în 76 de gameuri la US Open (n.r. până în faza semifinalelor). În afara terenului însă Nadal nu lasă capul în pământ şi goneşte, ci este politicos cu agenţii de pază, respectuos cu ceilalţi jucători şi face pe plac fanilor în drum spre vestiare.

Misiunea de a-l ţine pe Nadal cu picioarele pe pământ i-a revenit unchiului Toni, aşa cum este el cunoscut în lumea tenisului. Are o slujbă similară cu aceea a unei machieze ce trebuie să aibă grijă de faţa Angelinei Jolie. "Sunt fericit când Rafael joacă bine tenis, dar sunt mai încântat când oamenii spun că Rafael este o persoană foarte bună. Pentru mine este mai important să fii un om un", a declarat Toni Nadal.

Unchiul lui Nadal a fost cel care l-a ajutat să treacă peste divorţul părinţilor şi cel care îl antrenează. Toni Nadal a crescut cu dorinţa de a juca tenis profesionist şi a fost printre primii 50 de jucători din Spania. Căsătorit, cu trei copii, cu vârste de 6, 7 şi 9 ani, Toni nu iese prea mult în evidenţă, iar cei care au stat de vorbă cu el abia ştiu câteva lucruri.

Joi seară, Nadal a înfruntat un vânt aspru şi l-a învins în sferturile de finală pe compatriotul Fernando Verdasco, scor 7-5, 6-3, 6-4. A servit 18 mingi câştigătoare, dar a făcut şi 16 erori neforţate, fiind uşor derutat când unchiul său l-a găsit în vestiar. Toni Nadal a spus că nepotul lui era obsedat de faptul că nu îşi poate intra în ritm. L-a încurajat apoi spunându-i cât de bine s-a descurcat împotriva vântului năprasnic.

De două ori în timpul partidei Nadal şi-a ridicat mâna şi şi-a cerut scuze, pentru un challenge greşit şi pentru o lovitură de magician. Sportivitatea lui este pe placul unchiului, al cărui jucător favorit a fost Ilie Năstase, fostul tenisman numărul unui din România ale cărui ieşiri isterice au umbrit deseori jocul practicat. "Când Rafael era tânăr, credeam că poate fi un jucător bun, dar niciodată nu mi-am dorit să îl văd că se comportă urât pe teren. M-am asigurat ca acest lucru să nu se întâmple", a spus unchiul lui.

Toni Nadal deţine un restaurant şi o companie de sticlă şi ferestre împreună cu tatăl lui Rafa, Sebastian, în Mallorca. El spune că poate vorbi liber cu Nadal pentru că nu acceptă bani pentru a-l antrena. Nadal a confirmat acest lucru, pentru The Guardian: "Este important să ai alături de tine persoane care să îţi spună cu încredere că nu te comporţi cum ar trebui. Lumea spune că atunci când eşti în top totul e fantastic. Probabil în momentul ăla este aşa cum vrei tu să auzi, dar e bine să ţi se amintească să te porţi cum trebuie". În 2005, Nadal era numărul doi în lume, în urma lui Federer, când se afla la turneul de final de sezon de la Shanghai. Într-o seară a mers la restaurantul din hotel alături de unchiul său şi de publicistul său. Toni Nadal îşi aduce aminte că în lift, Perez-Barbadillo a observat că Rafael are pe el pantaloni de trening şi i-a atras atenţia că există o ţinută obligatorie, dar că se poate rezolva şi fără să se schimbe. Toni Nadal s-a întors spre nepotul lui şi i-a zis: "Rafael, trebuie să te schimbi". Şi Nadal s-a conformat, scrie The New York Times, într-un articol în care analizează comportamentul sportiv al tenismanului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rafael Nadal Ilie Nastase
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close