Antena 3 CNN Externe Întâlnire între Barack Obama şi premierul Chinei, pe un fond tensionat

Întâlnire între Barack Obama şi premierul Chinei, pe un fond tensionat

Întâlnire între Barack Obama şi premierul Chinei, pe un fond tensionat
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
19 Noi 2011   •   11:36
Update 12:00 - Adjunctul ministrului chinez de Externe, Liu Zhenmin, a declarat că statul chinez aşteaptă să coopereze cu Statele Unite în regiunea Asiei.

"Statele Unite sunt un actor important în Asia după al II-lea Război Mondial. Aşteptăm să cooperăm cu Statele Unite în această regiune", a declarat oficialul chinez, la finalul discuţiilor.

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit sâmbătă dimineaţă cu premierul chinez Wen Jiabao, în cadrul summit-ului Asiei de Est, organizat pe insula Bali, conform AFP.


Întâlnirea bilaterală a început la ora locală 09:45 (03:45, ora României.

Relaţiile Washington – Beijing s-au deteriorat în ultima săptămână. China a primit cu foarte mare răceală angajamentul sporit al Statelor Unite în regiune dar şi anunţul unei suplimentări a prezenţei armate în Australia.

Jiabao a criticat dur acest angajament, pe care l-a calificat drept o „ingerinţă” a Statelor Unite în diferendele teritoriale în care sunt implicate China şi ţările vecine.

„Forţele exterioare nu ar trebui să utilizeze nicio scuză, în scopul unor ingerinţe” în conflict, declara Jiabao vineri. Acesta îi răspundea în mod direct preşedintelui Obama, care subliniase anterior că intenţionează să transforme summit-ul într-un „spaţiu privilegiat, în care să putem să cooperăm într-un larg evantai de probleme, ca securitatea maritimă şi neproliferarea nucleară”.

Vietnam, Filipine şi Taiwan îşi dispută cu China suveranitatea asupra insulelor Spratleys din Marea Chinei de Sud, bogate în hidrocarburi, pe care Beijingul le consideră ale sale.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toţi comercianţii români sunt obligaţi acum să accepte plata cu cardul
x close