Antena 3 CNN Actualitate 1 Decembrie, sărbătorit la Bucureşti şi Alba Iulia. Vezi cum se vor desfăşura manifestaţiile

1 Decembrie, sărbătorit la Bucureşti şi Alba Iulia. Vezi cum se vor desfăşura manifestaţiile

1 Decembrie, sărbătorit la Bucureşti şi Alba Iulia. Vezi cum se vor desfăşura manifestaţiile
Sursa foto: Intact Images
30 Noi 2010   •   16:08

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Bucureşti şi la Alba Iulia prin parade militare, evenimente culturale şi chiar focuri de artificii. În Bucureşti, aproximativ 1.500 de militari şi tehnică militară care aparţine Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază vor participa, miercuri, începând de la ora 11.00, la Parada militară de Ziua Naţională, potrivit Mediafax. În rândurile de mai jos, câteva dintre momentele principale ale programului organizat de Ziua Naţională a României în Bucureşti şi Alba Iulia.

Click aici pentru a vedea restricţiile din traficul bucureştean de 1 Decembrie  

Generalul de brigadă Nicolae Ciucă este comandantul Paradei militare din Capitală. El este comandantul Brigăzii 282 Mecanizată "Unirea Principatelor", şi unul din cei mai tineri generali ai Armatei României. Nicoale Ciucă a participat la misiuni în Angola, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Afganistan şi Irak.

La defilare vor participa detaşamente ale Asociaţiei Tradiţii Militare, Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă", Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" şi ale forţelor terestre, aeriene şi navale.

Elicopterele IAR-330 Puma SOCAT de la Flotila 90 Transport Aerian (Otopeni), Flotila 71 Aeriană (Câmpia Turzii) şi de la Flotila 95 Aeriană (Bacău) sunt primele formaţii care vor executa survolul.

Pentru prima dată la parada dedicată Zilei Naţionale a României va participa avionul de transport scurt mediu-curier C27 J SPARTAN. Acesta va fi însoţit de două avioane IAR-99 ŞOIM. De asemenea vor decola un avion C-130 Hercules, un avion IAR-99 ŞOIM, ultimul elicopter care survolează Piaţa Arcului de Triumf urmând să fie IAR PUMA NAVAL, care face parte din Grupul de Elicoptere al Forţelor Navale.

La paradă vor mai participa şi autovehiculule HUMVEE M-1165, URO VAMTAC, transportorul de trupe Piranha III C, maşina de luptă a infanteriei 84 M "Jderul", transportorul amfibiu blindat B 33 "Zimbrul", tancul TR 85 M1 "Bizonul", Sistemul de artilerie LAROM, Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm "OERLIKON", Complexul antiaerian autopropulsat "GHEPARD", Autostaţiile radio Harris/Chevrolet, Sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK, Instalaţia Mobilă de Lansare (IML), ambarcaţiuni RHIB.

De asemenea, la Parada militară de 1 Decembrie organizată de Ministerul Apărării Naţionale vor participa peste 380 de angajaţi ai MAI, fiind expusă în premieră tehnica militară de care dispune Poliţia de Frontieră.

Ministerul Administraţiei şi Internelor va participa cu trei subunităţi de jandarmi şi pompieri, câte un detaşament de tehnică aparţinând Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi o formaţiune de cavalerie a Jandarmeriei, potrivit MAI, citat de Mediafax.

Cele patru detaşamente de tehnică cuprind nouă echipaje moto de poliţie, 16 autospeciale şi autolaboratoare, 17 autospeciale de transport şi trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 13 autospeciale şi două ambarcaţiuni aparţinând poliţiştilor de frontieră, precum şi 12 autospeciale şi două bărci pneumatice folosite de pompierii militari în misiunile specifice (descarcerare, stingere incendii, intervenţie la înălţime şi la accidente colective).

Serviciul Român de Informaţii va fi reprezentat la paradă de un detaşament format din 59 de ofiţeri şi subofiţeri, urmat de autospeciale de intervenţie pentru executarea misiunilor de luptă.

La parada de 1 Decembrie ia parte şi Serviciul de Protecţie şi Pază, cu două dispozitive specifice pentru protecţia demnitarilor, una pentru oraş, cealaltă pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea în condiţii de vreme nefavorabilă. La defilare urmează să participe şi cinci motociclişti care asigură escorta coloanelor oficiale.

De asemenea, va participa la paradă şi Detaşamentul Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, precum şi Muzica Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Miercuri, vor avea loc la Bucureşti şi ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuţi la datorie, din faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului, la ora 8.00, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, la ora 9.00.

De la ora 17.00, militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torţe pe itinerarul Palatul Cercului Militar Naţional - Bulevardul Regina Elisabeta - Piaţa Operei - Pod Cotroceni - Bulevardul Geniului - Bulevardul Vasile Milea - Bulevardul Timişoara. Militarii români aflaţi în misiune în teatrele de operaţii vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României.

În toate instituţiile militare din ţară va fi arborat Drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

La Alba Iulia, locuitorii oraşului vor putea lua parte la un Te Deum organizat la Catedrala Reîntregirii, la ora 12:00. De asemenea, la aceeaşi oră a amiezii cei din Alba Iulia vor putea asista la ceremonialul Schimbării Gărzii Cetăţii (poarta a III-a), un ceremonial cu salve de tun în cinstea Zilei Naţionale a României – Traseul celor Trei Fortificaţii – ora 12:30.

Nu în ultimul rând, între orele 13:00 şi 19:00, locuitorii oraşului Alba Iulia pot lua parte, în Parcul Unirii (Zona Hotel Cetate), la vernisajul expoziţiei gastronomice, un spectacol extraordinar de muzică populară pe Platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor (ora 14:00), asista la un foc de artificii (ora 19:00) sau la spectacolul de muzică şi poezie “Din nou împreună”. De la ora 22:00 va avea loc şi un concert de muzică electronică “Electrohora”, la Centrul Cultural din Alba Iulia.

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close