Antena 3 CNN Actualitate CFR SA atrage circa 700 milioane euro de la Comisia Europeană pentru modernizarea infrastructurii

CFR SA atrage circa 700 milioane euro de la Comisia Europeană pentru modernizarea infrastructurii

CFR SA atrage circa 700 milioane euro de la Comisia Europeană pentru modernizarea infrastructurii
30 Dec 2015   •   15:44

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a semnat cu Comisia Europeană patru contracte de finanţare în valoare totală de 689 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare, vizând legăturile Braşov-Sighişoara, Craiova-Calafat şi Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeş.
Contractele au fost semnate în cadrul Programului Connecting Europe Facility (CEF), iar cofinanţarea naţională va fi asigurată din bugetul de stat, în proporţie de 15%, a anunţat miercuri CFR SA.

Cel mai important proiect aprobat şi finanţat de Comisia Europeană în proportie de 85% este cel de modernizare a legăturii feroviare între Braşov şi Sighişoara, secţiunea Braşov-Apaţa şi Caţa-Sighişoara, cu o valoare de 677,74 milioane euro.
Proiectul are ca obiectiv principal promovarea mobilităţii sustenabile de-a lungul Coridorului Rin - Dunăre, prin creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor, reducerea timpului de călătorie pentru trenurile de călători şi de marfă, creşterea siguranţei circulaţiei prin introducerea sistemelor moderne de management al traficului şi semnalizare şi protejarea mediului în conformitate cu noile standarde de interoperabilitate şi regulamente ale Uniunii Europene.

Un alt proiect cu un buget eligibil integral, în valoare de 1,07 milioane euro, vizează îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi de implementare a proiectelor în cadrul companiei de transport feroviar, astfel încât să se asigure o calitate superioară, eficienţă şi transparenţă în gestionarea fondurilor UE pentru pregătirea şi implementarea în termen a proiectelor de infrastructură feroviară din România, aferente reţelei TEN-T eligibile pentru finanţare prin instrumentele financiare puse la dispoziţia statelor membre de căre Comisia Europeană în perioada 2014-2020.

Al treilea contract, în cuantum de 1,47 milioane euro, a fost încheiat pentru actualizarea studiului de fezabilitate privind reabilitarea liniei CF Craiova - Calafat, cu înnoirea documentaţiei în conformitate cu Standardele Tehnice de Interoperabilitate (STI) şi ţinând cont şi de previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă la nivel naţional şi international, precum şi lansarea imediată a procedurilor de licitaţie pentru proiectare şi execuţtie lucrări.
Cel de-al patrulea proiect cu finanţare aprobată se referă la realizarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea liniei de cale ferată Craiova - Drobeta Turnu Severin - Caransebeş, care va beneficia de o finanţare nerambursabilă de 8,43 milioane euro, în proporţie de 85% din valoarea totală.

Astfel, proiectul prevede întocmirea documentaţiei studiului de fezabilitate pentru reabilitarea liniei la standardele impuse pentru coridoarele europene şi lansarea imediată a procedurilor de licitaţie pentru proiectare şi execuţie lucrări pe această secţiune.
"Accesarea fondurilor în cadrul mecanismului de finanţare CEF constituie o alternativă fezabilă de finanţare a proiectelor feroviare, care va conduce la îndeplinirea obiectivelor strategice ale României şi implicit ale CFR, de finalizare a lucrărilor de modernizare pe coridoarele de transport feroviar aparţinând reţelei TEN-T CORE din fonduri europene, în cadrul exerciţiului financiar comunitar 2014-2020, cu beneficii importante pentru întreaga societate şi impact direct în dezvoltarea infrastructurii feroviare", a declarat într-un comunicat Marius Chiper, directorul general al CFR SA.

Programul Connecting Europe Facility (CEF) urmăreşte accelerarea investiţiilor în domeniul reţelelor de transport, energie şi telecomunicaţii transeuropene şi mobilizarea finanţărilor publice sau private. Totodată, CEF stabileşte defalcarea resurselor care urmează a fi puse la dispoziţie în cadrul financiar multianual, pentru anii 2014-2020.

×
Subiecte în articol: CFR Comisia Europeana
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close