Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluiri incendiare din dosarul ''Microsoft''. Câți bani a cerut Vasile Blaga și câți au ajuns la sediul PDL

Dezvăluiri incendiare din dosarul ''Microsoft''. Câți bani a cerut Vasile Blaga și câți au ajuns la sediul PDL

Dezvăluiri incendiare din dosarul ''Microsoft''. Câți bani a cerut Vasile Blaga și câți au ajuns la sediul PDL
27 Apr 2016   •   21:00

Răzvan Dumitrescu a prezentat, în ediția de miercuri a emisiunii ''Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv'', dovada că judecătorii cunosc cu exactitate care este implicarea liderului PNL Vasile Blaga în dosarul ''Microsoft''.

''Judecătorii cunosc cu exactitate care este implicarea domnului Blaga în dosarul Microsoft. Mai cunosc și sumele de bani și unde s-au dus, și cunosc și destinatarii'', a spus Răzvan Dumitrescu în debutul emisiunii.

Luju.ro a prezentat cateva dintre declaratiile si referirile la co-presedintele PNL Vasile Blaga, care apar in dosarul „Microsoft”

Declaratia „martorului amenintat” Gabriel Marin, din 23 iunie 2014

„In august 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Vasile Blaga si i-a dat acestuia 60.000 euro pentru sustinerea PD in campania electorala, informandu-l in acelasi timp despre cele 3 contracte pe care le gestiona Claudiu Florica si anume, SEI, SISF si Microsoft si solicitandu-i sprijinul in cazul in care PD va castiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florica la momentul respectiv, respectiv SISF si Microsoft si reintroducerea firmei FSC in contractul SEI, de unde Claudiu Florica fusese inlaturat.
In primavara anului 2005, Claudiu Florica a mentionat mai multor apropiati ca a fost inselat de Vasile Blaga, noul ministru de interne care ii promisese sprijinul sau inainte de alegerile din 2004, in schimbul sponsorizarii campaniei electorale PD.
Odata devenit ministru de interne, datorita informatiilor pe care le avea de la Claudiu Florica, acesta a inceput o investigatie asupra contractelor controlate de Claudiu Florica, respectiv SISF dar nu si asupra acelora in care Claudiu Florica nu mai avea control, respectiv SEI.


Claudiu Florica afirma ca doar odata cu mutarea peste noapte a sotiei lui Vasile Blaga, fara niciun concurs, pe post de director la Directia Juridica a MEC, in primavara 2009, toate demersurile facute de Claudiu Florica pentru blocarea extensiei la contract, in valoare de 96 milioane dolari, au fost anulate, iar extensia a fost contractata fara nicio problema in pofida ilegalitatilor flagrante si evidente la acest contract.


Claudiu Florica sustinea ca a fost exclus de catre Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare si luare de mita, dar ca acesta s-a inteles asupra mitei in mod direct, cu Siveco Romania, prin Irina Socol si Gabriel Sadoveanu si EADS prin Alexandru Georgescu, fara sa-l mai includa pe Claudiu Florica in aceste negocieri Vasile Blaga pentru a continua contractul cu EADS, dar sa creeze o aparenta justificativa pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o ancheta asupra persoanelor care au semnat contractul in anul 2004 si o comisie de renegociere a contractului in care a numit persoane aflate in controlul sau direct.


Ca urmare, prin aceasta renegociere, valoarea totala a contractului a fost redusa la suma de 524 milioane euro, dar s-a pastrat in continuare, in vigoare, mecanismul care permitea existenta unei valori a contractului mult mai mare decat valoarea reala a produselor si serviciilor achizitionate, cu alte cuvinte profitul EADS exagerat din care urmau sa fie platite mitele catre persoanele implicate de MAI, respectiv Vasile Blaga.


In plus, contractul cu EADS a fost clasificat ca secret de stat si in felul acesta pe toata perioada derularii acestuia, pana in 2013, nu se putea sesiza nimeni asupra costurilor exagerate implicate in derularea sa, in linii mari.
Persoanele folosite de Claudiu Florica in perioada 2004 – 2005, pentru traficul de influenta si darea de mita, prin firmele Profinet si Gessa au fost
Adrian Nastase, prim-ministru, Alexandru Bittner, Remus Truica, Ioan Rus – ministrul MAI, Marian Saniuta – ministrul MAI, Toma Zaharia – chestor MAI, Gheorghe Carp – chestor MAI, Petru Branzas – consilier ministru MAI, Vasile Blaga

”Declaratia inculpatului Gabriel Sandu, din 19 ianuarie 2015

„...Asteptarile liderilor politici ai PDL erau sa sprijin campaniile electorale. Astfel, toate cheltuielile si obligatiile cu acest scop au fost dispuse, ordonate chiar prin presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Alin Albu, Gheorghe Stefan etc., iar asumarea de catre mine a acestor obligatii viza conditionarea pentru mentinerea in functia de ministru al comunicatiilor si societatii informationale”.


„Personal, dar raportat la amploarea actiunilor electorale si complexitatea lor, am executat mereu indicatiile si au fost transmise de la partid PDL, iar urmatoarele persoane imi comunicau destinatiile utilizarii banilor: Emil Boc, Prim-Ministru, Vasile Blaga, ministru si sef al campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar si Alin Albu, trezorierul si administratorul PDL, impreuna cu staff-ul sau. Felix Tataru, sef al campaniilor prezidentiale, verifica executia materialelor si distributia lor”.


„Campania pentru alegerile locale 2008, campania pentru judetul Prahova: suma de 20.000 euro depusa de mine la PDL Prahova pentru participarea la alegeri. Mai jos voi relata cateva sume dispuse de mine la ordinul conducerii PDL, atat centrala cat si locala, sume care au plecat, in principiu, de la mine sau societatile mele comerciale:
(...)
-125.000 euro pungi personalizate, respectiv 520.000 pungi din care 150.000 pungi au plecat la PDL Prahova, 20.000 au plecat la PDL Dambovita si 350.000 au plecat la Vasile Blaga (seful campaniei), toate acestea fiind predate domnului Alin Albu, trezorierul si administratorlul PDL;
(...)
In ceea ce priveste campania pentru Primaria Capitalei, candidat Vasile Blaga, campanie gestionata de Vasile Blaga si Alin Albu, am livrat urmatoarele produse: tricouri imprimate cu un cap de caine rasa buldog – Vasile Blaga
 – 78.000 bucati, in cuantum de 150.000 euro; 40.000 euro – esarfe 15.000 bucati, steaguri – 25.000 bucati, baloane si alte materiale electorale; 50.000 euro afisaj, executie tipografica, banere, mesuri (cele care se pun pe bloc) + panotaj (panouri care pun in intersectie); Alte materiale publicitare in valoare de 50.000 euro; suma de 100.000 lei (30.000 euro) bani cash platiti direct lui Vasile Blaga (dati in mana). Totalul cheltuielilor pe campanie, prezentate de mine, este de 320.000 euro in Bucuresti si alte judete”.
 

×
Subiecte în articol: Subiectiv
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close