Antena 3 CNN Actualitate Educație Ce trebuie să înveţi ca să ai de lucru toată viaţa

Ce trebuie să înveţi ca să ai de lucru toată viaţa

Ce trebuie să înveţi ca să ai de lucru toată viaţa
20 Oct 2015   •   23:25

Facultăţile care asigură un job sunt cele de stat, în special specializările de la ASE, Cibernetică, Petrol și Gaze, Medicină, Politehnică, mai ales dacă studiază și într-o limbă străină, afirmă Carmen Baibarac, directorul Departamentului de Resurse Umane la Deloitte România, potrivit Capital

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), spune că economia are un minus de specialiști în domenii precum informatică, automatizări, calculatoare, mecanică, bioscience, iar cel mai ușor își găsesc de lucru absolvenții studiilor cu aplicabilitate practică. România se va confrunta și în următorii ani cu un deficit de specialiști în servicii medicale și sociale, consideră Pârvan. În plus, spune el, viitorul este al „specializărilor transversale“, care combină domeniile clasice de studiu cu ultimele tendințe din înaltă tehnologie.

Bogdan Glăvan, profesor de economie la Universitatea Româno-Americană, consideră că, pe de o parte, este necesară dezvoltarea învățământului profesional care să școlească viitori angajați din retail, comerț, HoReCa și alți meseriași. Pe de altă parte, spune el, facultățile nu ar trebui „să producă angajați, ci oameni în stare să se descurce în viață“, ceea ce nu se întâmplă.

În condițiile în care simpla diplomă de licență nu le garantează un loc de muncă, specialiștii îi sfătuiesc pe tinerii care doresc să aibă joburi bune să înceapă integrarea pe piața muncii înainte de absolvire.

×
Parteneri
Metoda prin care românii au păcălit automatele de reciclare
x close