Antena 3 CNN Actualitate Exces de putere. Documentul care aruncă în aer toată apărarea lui Kovesi

Exces de putere. Documentul care aruncă în aer toată apărarea lui Kovesi

Exces de putere. Documentul care aruncă în aer toată apărarea lui Kovesi
de S.T.    |    22 Iun 2018   •   22:55

Adrian Ursu și Oana Zamfir au prezentat vineri seară la „Exces de putere” un document care arată ce a descoperit Inspecția Judiciară la DNA.

-O creștere cu 400% a numărului de achitări față de 2015.

-O creștere de 500% a numărului de inculpați reținuți, arestați preventiv sau arestați la domiciliu.

-DNA a raportat procurorului general doar jumătate din numărul inculpaților reținuți, arestați preventiv sau la domiciliu care au fost achitați definitiv.

-Deși avea această obligație, conducerea DNA nu a efectuat nicio analiză asupra imputabilității soluției de trimitere în judecată în raport cu argumentele instanței de achitare.

-Conducerea DNA a întocmit rapoarte în urma achitărilor dând copy-paste de pe rapoartele procurorilor de ședință.

-Conducerea DNA a eliminat posibilitatea ca procurorii de caz de la nivelul servicilor teritoriale, precum și procurorii șefi ai acestor servicii să poată analiza cauzele care au generat soluțiile de achitare și să aprecieze asupra măsurilor concrete.

-În schimb, analiza DNA-structura centrală nu a inclus în niciun caz dosarul de instanță al cauzei.

-Niciun referat întocmitde procurorii de ședință nu conține aprecieri motivate asupra imputabilității soluției procurorului, fiind întocmite într-o proporție covârșitoare pe baza hotărârilor definitve nemotivate și existând însă aprecieri referitoare la legalitatea și temeinicia hotărârilor judecătoreștu sau, mai mult, la judecătorii cauzelor.

Toate acestea arată o lipsă totală de implicare a procurorilor cu funcții de conducere în analiza concretă a cauzelor care au vulnerabilizat trimiterile în judecată ale DNA, demonstrând un comportament intenționat în a nu aprecia vreo trimitere în judecată ca imputabilă procurorului. De asemenea, din verificările efectuate a rezultat că nu a existat nicio raportare scrisă la cabinetul procurorului general al PICCJ.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close