Antena 3 CNN Actualitate Inedit De ce susțin, de fapt, ungurii că Transilvania le aparține. Ce s-ar fi întâmplat în anul 1301

De ce susțin, de fapt, ungurii că Transilvania le aparține. Ce s-ar fi întâmplat în anul 1301

De ce susțin, de fapt, ungurii că Transilvania le aparține. Ce s-ar fi întâmplat în anul 1301
Sursa foto: foto: shtiu.ro
26 Aug 2018   •   15:05

Transilvania aparține Ungariei? Acesta este motivul de dispută dintre români și unguri de sute de ani. Atât românii, cât și ungurii susțin că Transilvania ar trebui să fie în proprietatea lor. Care este, de fapt, adevărul și cui ar trebui să aparțină acest teritoriu?

Pe data de 1 decembrie 1918, Regatul României s-a unit cu provinciile Basarabia, Bucovina, Banat, Crișana, Maramureș, Sătmar și Transilvania.  Se întâmpla în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Începând cu acel moment, teritoriul transilvănean este continuu revendicat de unguri. Fie că e vorba de vocea politicienilor de la Budapesta, fie de vocile oamenilor simpli, aceștia susțin că ținutul le aparține.

Mulți dintre istoricii unguri susțin că odată cu retragerea aureliană (274 d. Cr.), atunci când împăratul Aurelian i-a mutat pe coloniştii romani din Dacia Traiană în Moesia Inferioară (la sud de Dunăre), au plecat cu ei şi dacii de la nord de Dunăre, înaintașii românilor de astăzi. Totuși, această teorie este infirmată de majoritatea istoricilor europeni.

Continuarea, pe shtiu.ro.

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close