Antena 3 CNN Actualitate Ion Ţiriac, despre fundaţia din Panama: Paradisul fiscal este o himeră. Este legal şi benefic să ai conturi în Panama

Ion Ţiriac, despre fundaţia din Panama: Paradisul fiscal este o himeră. Este legal şi benefic să ai conturi în Panama

Ion Ţiriac, despre fundaţia din Panama: Paradisul fiscal este o himeră. Este legal şi benefic să ai conturi în Panama
06 Apr 2016   •   21:13

Ion Ţiriac, cel mai sonor nume de român implicat în scandalul "Panama Papers" a vorbit în această seară despre deschiderea patinoarului din Bucureşti, vânzarea turneului de la Madrid, scandalul dintre Irina Begu şi Caroline Garcia. Într-un final a abordat şi subiectul fundaţiei din Panama.

Ţiriac a fost invitat la emisiunea "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV pentru a discuta despre paradisurile fiscale, în special despre scandalul Panama Papers. Cu puţin timp înaintea emisiunii a fost însă detonată bomba, când numele lui a fost inclus pe lista oamenilor cu companii offshore în Panama. Magnatul Ion Țiriac și-a pus toată averea într-o fundație privată din Panama în care este membru și Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes. Avocatul lui Țiriac spune că fundația este practic testamentul financiar al omului de afaceri, scrie riseproject.ro.

Principalele declaraţii:

"În Panama am fost prima oară acum 50 de ani. În momentul în care tenisul a început să ia amploare, mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama, pentru că din punct de vedere fiscal şi legal sunt mai benefice. Toată lumea vorbeşte despre această Panama. Dar e înţeleasă greşit. Poate fi Berlin, Bucureşti. Dar este legal, dar mai benefic. Din punctul de vedere al dividendelor pe impozite devine foarte interesant", a spus Ion Ţiriac.

Magnatul român a menţionat că nu are conturi în Panama, ci doar o fundaţie, despre a cărei activitate nu a dorit să dea detalii. "Nu am conturi în Panama. Ce să fac eu cu ele acolo. Ele sunt în toată Europa. Am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Şi eu să fac cu banii mei cea ce spun eu şi boardul fundaţiei, unde sunt şapte oameni  Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Ai o fundaţie, cont, holding în Panama... unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afara ţării. În România ai voie. Declar cât profit fac şi ăia 16% îi dau la stat. Unele ţări cer să spui ce profit faci worldwide, altele doar local. Messi poate să aibă 50 de conturi acolo. Dacă nu are voie din cauza legislaţiei din Spania, e altă treabă. Nu m-a interesat dacă politicienii români au voie să aibă conturi în afara ţării. Dar românul poate să aibă conturi în străinătate, doar trebuie să le declare. Ce fac în România, plătesc în România. Ce fac în SUA, plătesc în Spania. Paradisul fiscal este o treabă de himeră", a explicat Ion Ţiriac.

Întrebat dacă a lucrat cu firma Mossack-Fonseca, Ion Ţiriac a explicat că nu a auzit de ei. "Habar nu am cine sunt. Eu nu ştiu cu cine lucrez, pentru că am oameni care fac treburile astea. Nu am fost în viaţa mea, nici când aveam doar 2.000 de dolari, să fac treburile astea", a declarat Ţiriac.

Discuţiile din platou au început însă axate pe tema patinorului din Bucureşti şi a gradului de reprezentare a României la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. "Se pare că pe 1 august se menţine ziua în care copiii, juniorii pot patina pe singurul teren de hochei care se află în capitală. Trebuie să mulţumesc tutuor. Eu cred personal că se deschide pe 1 august 2016. Nu ştiu dacă se va duce spre administrarea Fundaţiei olimpice, fundaţiei Ţiriac, însă accesul, în special pentru mine, care am dat bani, este făcut în 99% pentru juniori şi tineret", a declarat Ion Ţiriac.

Întrebat dacă va vinde turneul de la Madrid, Ion Ţiriac a explicat că o va face doar pentru preţul corect, mai ales că ar putea face multe lucruri bune cu acei bani. "Este o întrebare foarte bună, dar este una destul de publică la care trebuie să răspund. S-ar putea dacă iau preţul care se cuvine. Nu ştiu care e acesta deocamdată. Ultimul turneu care s-a vândut a fost Indian Wells, l-a luat patronul Oracle şi a plătit pentru el 100 de milioane de dolari, acum mai bine de zece ani. Pot să fac atâtea lucruri bune în sport cu banii ăia, încât nu aş refuza", a declarat Ion Ţiriac.

Ion Ţiriac a vorbit şi despre aşa-zisul scandal dintre Irina Begu şi Caroline Garcia. "Nu numai franţuzoaica, dar şi WTA neagă (n.r. că ar fi făcut-o pe Begu ţigancă împuţită). Acum să fim oneşti, mai înjură fiecare jucător. Nu putea să o facă ţigancă, pentru că mama lui Begu e româncă. Pe vremea noastră noi eram toţi prieteni. Lui Arthur Ashe noi îi spuneam negriciosule. Lui Năstase îi spuneau Nasty, care în engleză înseamnă scârbos, urât, dezgustător. Dar nu se supăra nimeni. A înjurat-o asta e. Dar nu a murit nimeni. Iar dacă noi avem ţigani, sunt ai noştri. I-am câştigat în 500 de ani şi nu sunt ţigani, sunt romi. Nu putem să îi vindem cumva. Asta este şi cu dumnealor defilăm", a spus Ţiriac.

×
Subiecte în articol: Panama Papers Ion Tiriac
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close