Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre

Klaus Iohannis: Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre

Klaus Iohannis: Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre
10 Apr 2017   •   14:37

Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii acestei ţări, sunt apreciaţi şi respectaţi de toţi românii, a fost mesajul preşedintelui Klaus Iohannis transmis cu ocazia celei de-a XX-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România.

"Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre, sunt apreciaţi şi respectaţi de toţi românii. Minorităţii germane din România îi revine un rol important, atât România, cât şi Germania acordând o importanţă deosebită păstrării identităţii şi sprijinirii minorităţii germane. Nu este astfel întâmplător faptul că un efect important al Tratatului din 1992 a fost crearea Comisiei guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, care s-a întrunit pentru prima dată în mai 1992, la Bonn", se arată în mesajul preşedintelui, prezentat de către consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu şi transmis ulterior, AGERPRES, de către Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Sesiunea aniversară a Comisiei survine într-un an cu o încărcătură simbolică aparte pentru relaţia dintre România şi Germania, marcând o triplă aniversare: 50 ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, 25 de ani de la semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa şi zece ani de la aderarea României la UE.

Se menţionează că relaţiile privilegiate româno-germane, de natură strategică, "au evoluat excepţional în ultimii ani şi sunt în continuă dezvoltare", iar România este şi va rămâne un partener solid şi de încredere al Germaniei în spaţiul central şi sud-est european, fiind "dedicată profund reconstrucţiei ambiţioase a proiectului european".

"Germania este şi cel mai important partener comercial al României, iar investiţiile firmelor germane, care au creat peste 300.000 de locuri de muncă, sunt în creştere. Am 'importat' cu succes şi beneficii pentru ambele părţi, cum este sistemul dual german de formare profesională, inaugurat prin şcoala Profesională din Braşov, urmată de cele din Sibiu, Timişoara sau Sebeş", se arată în mesajul preşedintelui.

Conform acestuia, în cei 25 de ani de existenţă, Comisia a demonstrat că reprezintă "un instrument important de aprofundare" a relaţiei strategice româno-germane. În acelaşi timp, Comisia îşi propune să abordeze teme care să contribuie la dinamizarea rolului de punte al minorităţii germane, de exemplu prin sprijinirea cooperării economice bilaterale şi promovarea turismului cultural în România sau derularea de proiecte care să susţină redescoperirea trecutului de către tinerii saşi şi şvabi din Germania.

"În România, sistemul de învăţământ de stat în limba germană a înregistrat o lungă şi neîntreruptă tradiţie, ceea ce a favorizat păstrarea identităţii etnice a minorităţii germane. În acest sens, doresc să îmi exprim satisfacţia pentru alocarea de către Guvernul federal german a unui sprijin financiar constant pentru susţinerea învăţământului cu predare în limba germană maternă în România. La rândul său, România a contribuit semnificativ la păstrarea şi renovarea patrimoniului cultural al minorităţii germane, în special a bisericilor fortificate săseşti, dar şi a altor monumente semnificative", a arătat şeful statului, în mesajul său.

El a reliefat totodată că integrarea membrilor minorităţii germane în societatea românească şi dialogul stabilit la nivelul societăţii între etnia majoritară şi cea minoritară au contribuit la consolidarea dialogului intercultural.

"Modelul convieţuirii româno-germane reprezintă astfel un exemplu al modului în care aspectele esenţiale ale politicilor în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale se transpun în realitate. Mulţumită şi acestei contribuţii, România este astăzi un exemplu de urmat în privinţa modului de convieţuire a minorităţilor, construind un veritabil model intercultural al relaţiilor interetnice, recunoscut ca atare la nivel european", se mai arată în mesaj.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close