Antena 3 CNN Actualitate Laserul de la Măgurele este gata. NU și clădirea

Laserul de la Măgurele este gata. NU și clădirea

Laserul de la Măgurele este gata. NU și clădirea
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Dec 2015   •   10:12

Cel mai puternic laser din lume a fost deja realizat în Franţa şi urmează să fie adus în România. Instrumentul poate genera, pe un centimetru pătrat, 10 la sută din puterea soarelui. Însă pentru a-l instala anul viitor la Măgurele, românii trebuie să termine mai întâi clădirea în care acesta va fi depozitat.

Între timp, zeci de cercetători străini care s-au înscris în program şi au fost angajaţi, trebuie să treacă testul birocraţiei din ţara noastră. Unele dintre diplomele lor nu sunt recunoscute în România.

ELI, cel mai puternic laser din lume, ar trebui să ajungă în România, anul viitor, în luna martie. A fost deja testat la Paris şi urmează să fie transportat la institutul de la Măgurele, însă procedura este greoaie şi de durată, din cauză că instrumentul, unic în lume, se întinde pe două mii de metri pătraţi.

Peste 200 de cercetări români şi străini vor putea utiliza laserul la capacitate maximă, din 2018. Până atunci, cei care vin de peste hotare se lovesc de birocraţia românească auntci când vor să-şi echivaleze diplomele.

Peste o mie de savanţi din lumea întreagă s-au înscris în program.

Toate experimentele care vor avea loc la institutul de la Măgurele au fost aprobate de oamenii de ştiinţă din întreaga lume.

×
Subiecte în articol: Franta laser cercetare
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close