Antena 3 CNN Actualitate Purtătorul de cuvânt al SRI: „Cu șlapi sau cu ghete de război, de la oraș sau de la sate, acești cetățeni pot provoca pierderi de vieţi omeneşti”

Purtătorul de cuvânt al SRI: „Cu șlapi sau cu ghete de război, de la oraș sau de la sate, acești cetățeni pot provoca pierderi de vieţi omeneşti”

Purtătorul de cuvânt al SRI: „Cu șlapi sau cu ghete de război, de la oraș sau de la sate, acești cetățeni pot provoca pierderi de vieţi omeneşti”
02 Iul 2017   •   22:38

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, publică pe Facebook un mesaj în care scrie că profilul potenţialului terorist este acelaşi peste tot în lume: sărac, neintegrat în societate, conectat la mediul infracţional. Şi mulţi dintre ei au scăpat atenţiei autorităţilor tocmai pentru că nu ieşeau cu nimic în evidenţă.  

Reacția lui Ovidiu Marincea vine după ce presa a publicat în ultimele zile mai multe informații despre familia și condițiile de trai ale românului suspectat de terorism din Argeș, arestat pentru 30 de zile sub acuzația de propagandă jihadistă.

„In cazul cetateanului roman arestat 30 de zile pentru propaganda jihadista si culegere de informatii despre un obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei, cu scopul de a le furniza unei grupari salafiste jihadiste recunoscute in Europa, exista deja tendinta unei parti a opiniei publice de a bagateliza. 
Se fac reportaje din localitatea unde traia acest cetatean, se nasc intrebari de tipul: un om sarac, fara pregatire, dintr-un sat mic ce pericol real putea reprezenta pentru siguranta cetatenilor Romaniei? Era el in stare sa mearga mai departe? A reusit el sa culeaga informatii relevante despre obiectivul din Romania? 
La cele mai multe dintre aceste intrebari procurorii si, ulterior, judecatorii vor decide. O instanta a decis deja arestarea lui pentru 30 de zile. Nu SRI. 
Insa cred ca nu ar trebui nici sa ne asteptam ca cei convertiti si radicalizati sa fie academicieni, nici cu o situatie materiala buna si nici stabili din punct de vedere emotional. Profilul potentialului terorist care contribuie direct sau indirect la razboiul inegal, inuman si ilegal pe care il duc cei afiliati gruparii DAESH (ISIS) este acelasi peste tot in lume: oameni saraci (si financiar si cu duhul) conectati la mediul infractional de mica anvergura (hoti de buzunare, autori de mici talharii, unele cu violenta) cu o perioda mai mica sau mai mare petrecuta in penitenciar, izolati sau autoizolati, neintegrati in societate. Cei care au comis deja atentate in Europa sunt oameni pe care nimeni nu i-ar fi banuit in stare de un act terorist. Unii erau in atentia autoritatilor de ani buni, insa in libertate. Altii au scapat atentiei autoritatilor tocmai pentru ca nu ieseau cu nimic in evidenta. 
SRI, si cred ca nicio autoritate sau persoana din statul roman, nu isi poate permite sa nu informeze organelor de aplicare a legii despre orice suspiciune legata de terorism. Cu slapi sau cu ghete de razboi, de la oras sau de la sate, cu butelie sau orice dispozitiv explozibil improvizat, acesti cetateni pot provoca pierderi de vieti omenesti. Rolul SRI este de a preveni astfel de fapte. Si pentru a le preveni, culegem informatii in acest sens, pe baza mandatelor date de judecator, date pe care le prezentam apoi procurorilor, politiei, dupa caz. 
Instantele decid daca un cetatean e un pericol pentru siguranta noastra sau nu. Nu SRI-ul. 
In conferinta de presa atasata puteti gasi mai multe raspunsuri despre acest caz si despre radicalizare in general”
, a scris Ovidiu Marincea, pe Facebook.

Citește și 

Românul suspectat de terorism neagă acuzaţiile: „Sunt băgat într-o cacialma de către un iordanian”

SRI: Bărbatul era într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare

×
Subiecte în articol: SRI
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close