Antena 3 CNN Actualitate Răspunsul Guvernului Norvegiei pentru Antena 3, referitor la cazul Bodnariu

Răspunsul Guvernului Norvegiei pentru Antena 3, referitor la cazul Bodnariu

Răspunsul Guvernului Norvegiei pentru Antena 3, referitor la cazul Bodnariu
17 Ian 2016   •   19:57

Intr-un moment extrem de sensibil in relatiile dintre Romania si Norvegia generat de situatia familiei Bodnariu, careia statul norvegian i-a luat toti cei 5 copii, un demers esential este intreprins de Antena 3

Petitia initiata de Antena 3 pentru revenirea copiilor in sanul familiei Bodnariu a strans deja un numar impresionant de semnaturi : peste 112.000 semnaturi !

Avand in vedere aceasta emotie uriasa, solidaritatea zecilor de mii de oameni, implicarea oarecum tardiva dar totusi esentiala a diplomatiei romane si a parlamentarilor in efortul de eliberare a copiilor, un deznodamant va exista cu siguranta.
 
Am apreciat mereu profilul Norvegiei de tara foarte solida din punct de vedere economic, am fost curiosi sa vedem cine conduce un guvern care accepta deviatii atat de mari ale institutiei ce are grija de copiii din tara respectiva.
 
Nu mica ne-a fost surprinderea sa vad ca premierul Norvegiei este o femeie. Mama a doi copii. Erna Solberg se numeste. Oare acest respectabil politician si sef de guvern s-a intrebat o secunda cum ar fi sa-i fie luati copiii si dati spre adoptie altei familii?
 
Emisiunea Punctul de intalnire va prezinta in exclusivitate raspunsul primit prin cabinetul premierului Norvegiei Erna Solberg de la Ministerul Copilului si Familiei :
 
Aveti cunostinta despre uriasa dezbatere si protestele pentru cazul familiei Bodnariu?
 
Stim ca acest caz a fost subiectul unor dezbateri si proteste in strainatate. Ministerul Copilului, Egalitatii si Incluziunii Sociale precum si Ministerul Afacerilor Externe si Directoratul Copilului , Tineretului si Familiei au primit scrisori cerand interventii, in plus fata de cateva cereri ale mass media in legatura cu acest caz.
Vreo autoritate din Romania a cerut sa aiba discutii oficiale cu guvernul norvegian?
 
La Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale a avut loc intalnirea cu ambasadorul Romaniei saptamina aceasta. Saptamina viitoare va fi o intalnire cu delegatia din Parlamentul Romaniei.
 
Care este opinia dumneavoastra in cazul Bodnariu?
 
Eu nu pot comenta un caz specific despre protectia copilului, nici Ministerul nu o poate face. Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale este responsabil pentru politica generala in legatura cu protectia copiilor, autoritatile locale de protectia copilului sunt responsabile pentru felul in care gestioneaza cazurile particulare. Va rog sa aveti in vedere faptul ca Ministerul nu are autoritatea sa intervina ori sa dea instructiuni serviciilor locale de protectie a copilului. Cazurile concrete fac subiectul unei stricte confidentialitati si doar partile implicate au acces la documentele din dosarul respectiv. Un comitet impartial al autoritatilor locale cu atributii sociale sau judecatoria districtuala sunt responsabile pentru emiterea unui ordin de protectie. Aceste comitete nu pot primi instructiuni din afara.
 
Un ordin de protectie este necesar si in interesul cel mai bun al copilului. Plasarea unui copil in afara familiei sale fara consimtamantul parintilor este o masura de ultima optiune. Un ordin de protectie este emis doar cand copilul este subiectul unei neglijente grave, supus relelor tratamente sau abuzului. Vreau sa subliniez ca practicile religioase ca atare nu sunt un motiv care sa justifice plasarea copilului spre adoptie fara consimtamantul parintilor.
 
Pentru informarea dumneavoastra, atat mass media Norvegiana cat si cea Romana au relatat despre faptul ca parintii erau acuzati de violente asupra copiilor lor.
 
Cele mai bune salutari,
Elisabeth Johansen
Communication Advisor and Web Editor
The Ministry of Children, Equality and Social Inclusion
Department of Communications
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close