Antena 3 CNN Actualitate Răsturnare de situație în scandalul Hexi Pharma. Analizele care dau peste cap toate acuzațiile

Răsturnare de situație în scandalul Hexi Pharma. Analizele care dau peste cap toate acuzațiile

Răsturnare de situație în scandalul Hexi Pharma. Analizele care dau peste cap toate acuzațiile
26 Aug 2016   •   14:29

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM), cel care a efectuat analizele compoziției produselor Hexi Pharma, a transmis vineri un comunicat în care afirmă că un conţinut diminuat de substanţă activă într-un produs dezinfectant nu demonstrează ineficienţa biocidă a acestuia .

''Conformitatea unui produs biocid presupune atât conformitatea compoziţiei chimice cât şi eficienţa biocidă pentru domeniul de utilizare a produsului. Nu există o corelaţie directă între cele două tipuri de încercări. Conţinutul diminuat de substanţă activă din produsul dezinfectant nu demonstrează ineficienţa biocidă a acestuia iar conformitatea eficacităţii biocide nu anulează neconformitatea chimică. Prin urmare nu se poate opune unei analize chimice nicio analiză microbiologică efectuată de niciun laborator acreditat sau neacreditat'', se precizează în comunicatul ICECHIM.

Declaraţiile sunt contrazise însă de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a comentat cazul în exclusivitate la Antena 3. Acesta susţine de altfel că e nevoie de eliminarea confuziei între concentraţie şi eficacitate, iar pentru a afla informaţii exacte e nevoie ca statul să investească în analize internaţionale.

''Dacă am presupune că un produs ar fi suficient să fie eficient doar pentru a putea fi folosit în spitale n-am ține cont de următoarea situație: produsul poate să omoare bacteriile, dar, prin asta el face rău omului sau mediului. Dacă există substanțe nedeclarate în produse, de exemplu, ele pot fi extrem de eficiente. Nu știm în acest moment despre care dintre dezinfectanți vorbim numindu-i eficienți '', a spus redactorul-șef GSP.

Laboratorul ICECHIM a efectuat în ultimele 4 luni, la solicitarea autorităților și a unor agenți economici, circa 120 de determinări ale conținutului de substanțe active (concentrație) din produse comercializare de Hexi Pharma, toate sigilate și etichetate.

„Așa cum s-a putut vedea din rapoartele date publicității de Ministerul Sănătății unele dintre aceste produse au fost conforme, iar altele neconforme”, se arată într-un comunicat de presă.

Conformitatea înseamnă ca valoarea concentrației de substanță activă determinată prin analiză coincide cu cea autorizată și declarată prin etichetă.

„Confuzia generată și perpetuată între cele două tipuri de analize ale produselor biocide lezează în primul rând dreptul la informare corectă a tuturor cetățenilor. Formulări de tipul „chiar produse diluate de 2000 de ori nu au fost diluate în limita legii” conduc la concluzia că eficacitatea biocidă definește final conformitatea produsului”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ICECHIM consideră că „prin confuzia menținută între cele două tipuri de analize ale produselor de biocide se lezează prestigiul laboratoarelor și implicit al institutelor implicate în evaluarea conformității produselor Hexi-Pharma”.

×
Subiecte în articol: Hexi Pharma Esential
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close