Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 6 noiembrie 2018. Foarte mulţi români îşi aniversează onomastica

Calendar ortodox 6 noiembrie 2018. Foarte mulţi români îşi aniversează onomastica

Calendar ortodox 6 noiembrie 2018. Foarte mulţi români îşi aniversează onomastica
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    05 Noi 2018   •   17:35

Ortodoxe 
Sf. Ier. Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia

Greco-catolice 
Sf. aep. Pavel Mărturisitorul

Romano-catolice 
Sf. Leonard, pustnic

Calendar ortodox 6 noiembrie 2018.  Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 noiembrie.

Sfântul Pavel era din Tesalonic, preot în timpul Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului. A fost ales patriarh, după moartea patriarhului Alexandru, în timpul domniei — în partea de răsărit a Imperiului Roman — a împăratului Constanțiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.

Împăratul Constanțiu era arian (în acea vreme biserica era grav tulburată de erezia lui Arie, care susținea că Fiul nu este de o ființă cu Tatăl, deși la Sinodul I Ecumenic de la Nicea, din anul 325, această erezie fusese condamnată) și l-a scos din scaun pe Sfântul Pavel și l-a pus în locul lui pe Eusebiu al Nicomidiei.

Acesta a fost primul surghiun, după care Sfântul Pavel a revenit la scaunul său episcopal, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanțiu, aflat pe tronul imperial de la Roma. Păstorirea sa nu a durat însă prea multă vreme, căci împăratul sfătuit fiind de arieni îl va alunga din nou. A fost adus atunci pe scaunul patriarhal de la Constantinopol Macedonie, cel care era diacon în vremea Sfântului Alexandru, preferat de arieni pentru superficialitatea lui.

Macedonie în calitate de patriarh al Constantinopolului a dezlănțuit în Biserică o prigoană la fel de sălbatică ca în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor susținute de împărații romani politeiști. Cu ajutorul guvernatorului Filip, a izgonit și ucis pe episcopii drept credincioși, înlocuindu-i cu episcopi eretici. Mulțime de oameni din rândul celor ce nu voiau să accepte erezia ariană a fost omorâtă în chinuri mari.

Sfântul Pavel a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană și apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în biserică cu însuși omoforul său. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close