Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Anunțul făcut de ministrul Sănătății. Controale în spitale, la nivel național

Anunțul făcut de ministrul Sănătății. Controale în spitale, la nivel național

Anunțul făcut de ministrul Sănătății. Controale în spitale, la nivel național
Sursa foto: Foto: Pixabay
25 Mai 2016   •   17:24

Inspecţia Sanitară de Stat pregăteşte o acţiune de control încrucişat la nivel naţional, în cadrul acesteia fiind făcute teste de sanitaţie pentru toate substanţele biocide folosite în spitale, iar rezultatele vor fi publicate imediat după centralizarea lor, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, informează Agerpres.

'Avem aici câteva măsuri imediate şi un plan naţional de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Între măsurile imediate pot să vă anunţ că Inspecţia Sanitară de Stat pregăteşte o acţiune de control încrucişat la nivel naţional, că vom face teste de sanitaţie pentru toate substanţele biocide folosite în spitale, iar rezultatele vor fi publicate imediat după centralizarea lor. Testele ne vor arăta dacă dezinfectanţii folosiţi îşi fac treaba şi ne vor arăta, de asemenea, ne vor da un indiciu asupra modului în care procedurile de igienizare sunt respectate în spitale', a declarat Voiculescu.

Potrivit acestuia, una dintre măsuri ar fi aceea a schimbării contractelor de management având în vedere subraportarea infecţiilor nosocomiale din spitale.

'Planul naţional de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, după cum vă spuneam, are câteva măsuri mari. Prima, relativ simplă şi de care o să ne ocupăm imediat, este o schimbare în contractele de management. În acest moment, subraportarea infecţiilor nosocomiale este, după cum ştiţi, încurajată. Practic, managerii care raportează infecţii nosocomiale sunt penalizaţi. Avem o problemă de personal pe care, din păcate, nu o să o putem rezolva imediat şi, după cum ştiţi, omul sfinţeşte locul', a susţinut ministrul Sănătăţii.

El a afirmat că o altă măsură care va fi luată este aceea a pregătirii personalului medical în contextul în care lipsesc epidemiologii, microbiologii şi infecţioniştii.

”Ne lipsesc epidemiologi, microbiologi, infecţionişti. Va trebui să luăm măsuri pentru trainingul personalului actual şi, de asemenea, pentru încurajarea rezidenţilor să meargă către aceste specialităţi, care ne sunt necesare acum, dar ne vor fi necesare pentru mult timp de acum încolo', a explicat ministrul.

Voiculescu a punctat totodată că sunt necesare rescrierea ghidurilor şi investiţii în laboratoarele din spitale.

'O să avem nevoie să rescriem ghidurile şi să regândim din punct de vedere organizatoric unitatea de prevenire şi combaterea infecţiilor din spitale. Laboratoarele spitalelor au nevoie de investiţii. Asta este un lucru cert, de asemenea, pe care poate să-l certifice orice medic care lucrează într-un spital de stat. Avem nevoie de sprijinul întregului personal din spital şi al familiilor pacienţilor pentru a respecta anumite reguli care să limiteze riscul de infecţii şi avem nevoie, în final, de mecanisme funcţionale de control şi de supracontrol - şi ăsta este un punct focal al unei reorganizări a ministerului, care va urma. Mecanismele de control, funcţia de control a Ministerului Sănătăţii este esenţială, aşa încât lucrurile vor fi aranjate aşa încât această funcţie să poată fi exercitată cu simţ de răspundere de către acest minister', a afirmat ministrul Sănătăţii.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close