Antena 3 CNN Actualitate Social Negocieri eșuate între protestatari și guvernanți. Sindicaliştii din Educaţie protestează din nou pe 1 iunie

Negocieri eșuate între protestatari și guvernanți. Sindicaliştii din Educaţie protestează din nou pe 1 iunie

Negocieri eșuate între protestatari și guvernanți. Sindicaliştii din Educaţie protestează din nou pe 1 iunie
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    30 Mai 2016   •   15:58

UPDATE 15.58 - Sindicaliştii din Educaţie au fost din nou luni la Guvern, ca să negocieze creşteri salariale. Ei vor majorarea lefurilor cu 5% de la 1 ianuarie 2017, însă executivul propune o creştere de 10% de la mijlocul anului viitor. 

Până acum discuţiile au eşuat, aşa că profesorii se pregătesc de grevă peste două zile şi de boicotarea anului şcolar şi a examenelor naţionale.

În zilele următoare va avea loc o nouă rundă de negocieri între sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii, după ce sâmbătă cele două părţi au discutat o creştere, în medie, cu 5%, de la 1 ianuarie 2017.

Şi angajaţii din transporturi, agricultură sau cei din sectorul energetic sunt hotărâţi să iasă în stradă.

UPDATE 15.02 - Sindicaliştii afiliaţi Blocului Naţional Sindical (BNS) au încheiat acţiunea de protest luni, în jurul orei 13,40, după ce delegaţia BNS a fost primită de un consilier de stat, potrivit agerpres.ro.

"Delegaţia BNS a prezentat unui consilier de stat, Pişcociu ( Gabriel Pişcociu - consilier de stat în cadrul Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă - Compartimentul Probleme Cetăţeneşti n.r.) lista de probleme, cererile noastre explicite către preşedinte şi instituţia prezidenţială. Am fost asiguraţi că acestea vor fi transmise preşedintelui aşa cum astăzi, spre exemplu, am luat cunoştinţă faptul că în urma protestului nostru de miercuri, cu industria de apărare, la 48 de ore, preşedintele Iohannis avea un raport amănunţit cu toate probeleme pe care noi le-am ridicat. Urmează ca, în urma evaluărilor pe care le va face preşedintele, după fiecare din acţiunile noastre de protest, probabil la sfârşitul acestora, undeva pe la jumătatea săptămânii viitoare să ne comunice, în spaţiul public sau printr-un demers pe care îl aşteptăm de la domnia sa, cum îşi propune să soluţioneze problemele pe care noi le revendicăm", a spus preşedintele BNS, Dumitru Costin. 

Costin a precizat că marţi va urma o altă acţiune de protest în faţa Palatului Cotroceni. Este vorba despre protestul a 300 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, AGROSTAR. 

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, a declarat că a transmis preşedintelui, prin intermediul consilierului cu care s-au întâlnit sindicaliştii, faptul că în Ministerul de Interne există un deficit de 20.000 de oameni. Totodată, acesta a subliniat că agenţii de poliţie primesc maşini cu foarte mulţi kilometri la bord în timp ce şefii au maşini ultimul tip. 

"Ne-am întâlnit cu un consilier de stat într-o încăpere indecentă după părerea mea. Am făcut un kilometru şi ceva ca să intrăm. Într-un final, l-am rugat pe consilier să-i transmită preşedintelui următoarele lucruri: avem în Ministerul de Interne un deficit de 20.000 de oameni astăzi. Mai nou acum văd că MAI a devenit o anexă a altor instituţii şi primeşte maşini cu foarte mulţi kilometri, şi de patru-cinci ani, care vor fi repartizate agenţilor de poliţie, în timp ce şefii au maşini ultimul tip, ceea ce nu este în regulă", a menţionat Iulian Surugiu. 

Acesta a solicitat şi majorarea salariilor poliţiştilor care nu au salariu de merit. 

"La un agent de poliţie este vorba de 2-300 de lei, nu este un efort mare bugetar şi atunci ei pot să găsească o soluţie. Iar dacă nu sunt bani să nu mai dea la ofiţerii care au salarii destul de mari şi să dea la agenţi. Nu voi accepta sub nicio formă să nu se ţină de cuvânt", a menţionat Iulian Surugiu. 

Aproximativ 300 de sindicalişti afiliaţi Blocului Naţional Sindical (BNS) au protestat luni în faţa Palatului Cotroceni, fiind nemulţumiţi de legislaţia muncii (negocieri colective, dialog social, Codul Muncii, sindicate). 

UPDATE 13.31 - Peste 300 de sindicalişti afiliaţi Blocului Naţional Sindical protestează luni, în faţa Palatului Cotroceni, înainte de vizita prințului Charles.

Oamenii sunt nemulţumiţi de legislaţia muncii şi vor să discute cu o echipă de consilieri ai preşedintelui Klaus Iohannis. 

UPDATE 11.07 - Zeci de mii de bugetari vor ieşi în stradă, nemulţumiţi de salarii, de condiţiile de muncă, de legislaţia actuală şi de modul în care sunt semnate contractele. 

Sindicatele din Educaţie ameninţă cu blocarea testelor naţionale, iar sindicaliştii îi cer premierului Dacian Cioloș o nouă întâlnire, luni, la Palatul Victoria. 

----------------------------

Știrea inițială 08.45

Se anunţă o săptămână a protestelor. Zeci de mii de bugetari vor ieşi în stradă, nemulţumiţi de salarii, de condiţiile de muncă, de legislaţia actuală şi de modul în care sunt semnate contractele. 

Sindicatele din Educaţie ameninţă cu blocarea testelor naţionale, iar sindicaliştii cer premierului o nouă întâlnire, luni, la Palatul Victoria. 

Şi angajații din transporturi, agricultură și industria constructoare de armament anunţă că vor protesta în fiecare zi a săptămânii. 

Profesorii spun că propunerea Guvernului de a le majora salariile abia din 2017 este inadmisibilă şi că vor boicota desfăşurarea examenelor naţionale. 

În zilele următoare va avea loc o nouă rundă de negocieri între sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii, după ce sâmbătă cele două părţi au discutat o creştere, în medie, cu 5%, de la 1 ianuarie 2017.

Şi angajaţii din transporturi, agricultură sau cei din sectorul energetic sunt hotărâţi să iasă în stradă.

Potrivit calendarului protestelor, luni va avea loc un protest al Biroului Naţional Sindical care priveşte legislaţia muncii si inechităţile salariale. 

Mâine ies în stradă agricultorii, nemulţumiţi de întârzierea lansării unor finanţări europene şi a platii subvenţiilor. 

Joi, în faţa Palatului Victoria vor ajunge sindicaliştii din industria constructoare de maşini şi transporturi. 

La sfârşitul săptămânii, cei din sectorul energetic vor picheta şi ei sediul Guvernului şi Preşedenţia.  


Calendarul protestelor organizate de Blocul național sindical (BNS)

Luni, 30 mai - protest având ca obiect legislaţia muncii 
Marţi, 31 mai - protestul sindicatelor din Agricultură
Miercuri, 1 iunie - protestul sindicatelor din Educaţie
Joi, 2 iunie - protestul sindicatelor din industria constructoare de maşini şi transporturi
Vineri, 3 iunie - protestul sindicatele din sectorul energetic

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close