Antena 3 CNN Actualitate Un nou cutremur puternic în Chile

Un nou cutremur puternic în Chile

Un nou cutremur puternic în Chile
25 Apr 2017   •   08:41

Un seism cu magnitudinea 6,9 a lovit luni centrul statului Chile, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), care a situat epicentrul la 38 kilometri vest de oraşul de coastă Valparaiso, transmite AFP, care aminteşte că iniţial USGS indicase o magnitudine de 7,1.

Locuitorii din imobilele înalte din capitala Santiago au simţit cutremurul cu mai multă intensitate în timp ce clădirile au vibrat mult, provocând reacţii de panică.

Preşedinta Michelle Bachelet i-a îndemnat pe chilieni la calm după seismul de luni, ora locală 18,38 (21,38 GMT), care nu a provocat morţi, ci doar pagube materiale.

"Informaţiile avute până acum relevă că totul este sub control, totuşi, atât în cazul meu, cât şi în cel al miniştrilor, suntem în contact cu directorii şi şefii de servicii regionale pentru a afla în detaliu ce s-a întâmplat", a declarat presei Bachelet, citată de EFE.

Alunecărilor de teren şi căderilor de pietre care au afectat unele autostrăzi din zona centrală a Chile li se adaugă închiderea metroului din Valparaiso, întreruperi ale curentului electric şi suspendarea unor servicii de transport public care treceau prin zona de coastă.

Bachelet a arătat că aeroportul din Santiago, care la cutremurul din 2010 a suferit grave prejudicii, a avut de această dată "două mici daune", dar niciuna de importanţă suficientă pentru a determina suspendarea activităţii.

Preşedinta guvernului chilian, care se întorcea în capitală după o vizită în nordul ţării, a cerut "prudenţă" cetăţenilor şi a amintit că după puternicul seism s-au produs mai multe replici.

Directorul Institutului Seismologic din Chile, Mario Pardo, a declarat că s-au înregistrat peste 20 de cutremure cu magnitudinea între 3,5 şi 5,5.

Cutremurul a fost resimţit din regiunea Coquimbo, în nordul ţării, până la Biobio, în sud.

Serviciul de hidrografie şi oceanografie al marinei chiliene a precizat că, potrivit AFP, caracteristicile cutremurului "nu reunesc condiţiile necesare pentru a genera un tsunami pe coastele chiliene".

Totuşi, iniţial, autorităţile au cerut locuitorilor din centrul ţării să se îndepărteze de zona de coastă, o recomandare anulată la scurt timp după aceea.

Chile, unul din statele lumii cele mai lovite de seisme, a implementat norme stricte de construcţie antiseismică pentru a evita prăbuşirile de imobile şi a limita pierderile de vieţi omeneşti.

În septembrie 2015, un cutremur cu magnitudinea 8,4, urmat de un tsunami, a zguduit regiunea Coquimbo, în nordul Chile, cauzând moartea a 15 persoane.

În 2010, un seism cu magnitudinea 8,8 - de asemenea însoţit de un tsunami - a lovit centrul şi sudul ţării, făcând peste 500 de morţi.

Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Chile este considerată alături de Indonezia şi Japonia, una dintre ţările cele mai expuse la cutremure din lume.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: cutremur Chile
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close