Antena 3 CNN Actualitate Un nou scandal zguduie sistemul sanitar. Guvernul NU are bani pentru testarea vaccinurilor

Un nou scandal zguduie sistemul sanitar. Guvernul NU are bani pentru testarea vaccinurilor

Un nou scandal zguduie sistemul sanitar. Guvernul NU are bani pentru testarea vaccinurilor
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
26 Mai 2016   •   10:39

Un nou scandal zguduie sistemul sanitar din România. Guvernul spune că nu are bani să verifice vaccinul Hexacima cu care au fost vaccinaţi 13 dintre cei 16 copii care s-au îmbolnăvit în Argeş. Ipoteza şocantă este că acest vaccin ar fi putut provoca moartea bebeluşilor.

Şi mai şocant este că autorităţile au găsit vaccinul deteriorat în cabinetele unor medici de familie. Este vorba despre un lot de seruri adus din Kazahstan, care nu era destinat pieţei europene.

Ipoteză șocantă în cazul bebelușilor morți în Argeș

Raportul Corpului de control al premierului arată că ''mare parte dintre copii internaţi, în perioada 18.01.2016 - 11.02.2016 la spitalele din judeţul Argeş şi, ulterior, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş au prezentat în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă şi respiratorie, precum şi anemie carenţială şi rahitism, fapt ce denotă o imunitate scăzută a organismului acestor copii'', iar ''unora dintre copiii din judeţul Argeş diagnosticaţi cu afecţiuni grave ale aparatului digestiv şi internaţi la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie li s-a administrat vaccin hexavalent/pentavalent, furnizat de Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică Argeş, după cum urmează: vaccinul hexacima a fost administrat, în perioada 17.09.2014 - 23.11.2015, unui număr de 13 copii; vaccinul infanrix a fost administrat, în perioada 18.02.2015 - 09.06.2015, unui număr de 3 copii; vaccinul pentaxim a fost administrat, în perioada 18.02.2015 - 18.06.2015, unui număr de 2 copii''.

Astfel, Corpul de Control a verificat şi achiziţia de către Ministerul Sănătăţii, pentru realizarea campaniilor de vaccinare a copiilor, a unor doze de vaccin hexavalent având ambalaj slovac, bulgar si kazah (destinat pentru piata din Kazahstan, non-europeană), constatând că deşi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a comunicat Ministerului Sănătăţii faptul că vaccinul HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan, este un ''medicament neautorizat de punere pe piaţă", care deţine numai o opinie ştiinţifică pozitivă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente, prin Autorizaţia pentru furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale conform art. 703 alin. (2) din Legea 95/2006 nr. 185/30.12.2015, cu valabilitate de un an, societatea Polisano S.R.L. a fost autorizată să distribuie 107.300 doze x 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM.

Iar acum, Guvernul spune că nu are 16 mii de euro pentru a testa acest vaccin.

×
Subiecte în articol: guvernul Cioloș
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close