Antena 3 CNN Actualitate Unde trebuie lovită organizaţia teroristă ISIS pentru a fi învinsă

Unde trebuie lovită organizaţia teroristă ISIS pentru a fi învinsă

Unde trebuie lovită organizaţia teroristă ISIS pentru a fi învinsă
30 Dec 2015   •   10:34

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a suferit o serie de înfrângeri importante în ultimele luni în Siria și în Irak, cea mai recentă fiind la Ramadi, dar această organizație jihadistă este încă departe de a fi învinsă, estimează experți citați de AFP şi Agerpres.
Statul Islamic preluase în luna mai controlul asupra orașului Ramadi, capitala vastei provincii sunite Al-Anbar, în vestul Irakului, provocând o înfrângere usturătoare armatei irakiene. Jihadiștii mai cuceriseră Palmira, cunoscutul oraș antic din deșertul sirian, probându-și capacitatea de a-și extinde 'califatul' autoproclamat între Irak și Siria.

Dar în ultima vreme jihadiștii au cedat teren. În Irak, ei au pierdut orașele Baiji, Sinjar și, duminică, Ramadi. Iar în Siria, Statul Islamic a pierdut la sfârșitul lui decembrie controlul asupra barajului de la Tishrin (nord) în fața coaliției militare arabo-kurde, care l-a privat astfel de o sursă de venituri strategică.

'Pentru SI, care se autoproclamă stat, este important să controleze centrele orașelor și infrastructuri-cheie, dar recentele înfrângeri afectează credibilitatea afirmațiilor sale' cum că ar fi un stat, estimează Firas Abi Ali, analist al IHS Jane's, institut specializat în probleme de apărare cu sediul la Londra.

Însă recucerirea orașului Ramadi de către forțele irakiene este mai ales o victorie simbolică, temperează experții euforia învingătorilor, chiar dacă ea a fost realizată doar de forțele federale, fără implicarea milițiilor șiite, care jucaseră până în prezent un rol central în războiul împotriva SI.

'SI este în continuare capabil să lanseze atacuri în întregul Irak și în lipsa Ramadi, un oraș mai important pentru forțele de securitate irakiene decât pentru SI', estimează Patrick Martin, analist al Institute for the Study of War cu sediul la Washington.

Jihadiștii au reușit să evacueze un mare număr de vehicule și arme înaintea bătăliei de la Ramadi, a declarat pentru AFP un înalt responsabil militar irakian.

Câștigarea bătăliilor, chiar dacă ele sunt de interes strategic minor, rămâne totuși importantă pentru moralul trupelor care luptă împotriva SI, subliniază Patrick Skinner de la cabinetul de consultanță Soufan Group, specializat în informații. Potrivit lui, ultimul mesaj audio al șefului autoproclamat al SI, Abu Bakr al-Baghdadi, difuzat săptămâna trecută, era 'mai puțin triumfător' decât precedentele.

Aceeași constatare o face Abi Ali, care vede în amenințările proferate împotriva Israelului un 'semn că Statul Islamic este în criză'. 'Popularitatea retoricii antisioniste în regiune îi determină pe dictatori să creadă că ea este o garanție a susținerii mulțimilor. Ei o utilizează pentru a deturna atenția populației de la alte probleme', susține el.

Coaliția antijihadistă condusă de Washington a anunțat marți că bombardamentele sale aeriene au ucis în decembrie vreo duzină de membri ai SI prezentați ca importanți, între care un francez care ar fi avut legătură directă cu instigatorul atentatelor sângeroase de la Paris.

Dincolo de contabilizarea punctelor câștigate sau pierdute de fiecare dintre părți, numeroși experți analizează noua ecuație militară care a dus la recentele victorii împotriva SI.

La Sinjar, facțiuni rivale kurde, susținute de coaliția internațională anti-SI, condusă de SUA, care a bombardat zona, i-au alungat pe jihadiști din oraș.

În nordul Siriei, tot combatanții kurzi au fost vârful de lance al luptei împotriva SI.

Iar la Ramadi, forțele federale irakiene au operat cu sprijinul aerian al coaliției, fără ajutorul grupurilor paramilitare șiite.

'Refacerea capacității forțelor irakiene este foarte importantă și ar putea deveni un model pentru ofensivele din viitor', subliniază Abi Ali.

'Recucerirea metodică a orașului Ramadi, cu susținerea oferită din aer de către coaliția internațională și care a limitat operațiunile SI în zonele urbane, și-a probat eficiența. O metodă care ar putea fi utilizată din nou la Fallujah', bastion jihadist situat între Ramadi și Bagdad, opinează Skinner.

Primul ministru Haider Al-Abadi s-a angajat luni să-și elibereze țara de SI în 2016. El a promis că 'lovitura fatală' pentru jihadiști va fi eliberarea orașului Mosul (nord), aflat sub controlul jihadiștilor din iunie 2014, fără să precizeze dacă al doilea oraș irakian ca mărime va fi viitorul obiectiv al forțelor irakiene.

Potrivit lui Abi Ali, forțele kurde siriene vor întâlni mai multe dificultăți în înaintarea lor spre Raqa, 'capitala' de facto a jihadiștilor în Siria.

Dacă înfrângerile se înmulțesc în Siria și în Irak, SI ar putea găsi în Libia un teren de repliere. Grupul controlează deja orașul libian Sirt, situat la 450 km est de Tripoli.

În plus, amintește Abi Ali, 'ideologiile jihadului și ale islamului politic au audiență. Este prea devreme pentru a se anunța decesul Statului Islamic'.




×
Subiecte în articol: ISIS conflict Siria Irak jihadisti
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close