Antena 3 CNN Economic Banci BNR nu susţine conversia creditelor: Măsura poate afecta băncile

BNR nu susţine conversia creditelor: Măsura poate afecta băncile

BNR nu susţine conversia creditelor: Măsura poate afecta băncile
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    11 Feb 2015   •   09:32

Banca Naţională se opune măsurii de conversie a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Mugur Isărescu avertizează că, dacă această măsură este aplicată aşa cum au cerut datornicii, băncile ar suferi pierderi de peste două miliarde de euro. 

 
Ar fi vorba de pierderi uriaşe pentru visteriile băncilor, într-un moment în care aproape jumătate din creşterea cursului franc leu a fost deja corectată, susţin bancherii. 
 
Totodată, BNR transmite că o eventuală lege pentru a-i proteja pe debitori ar complica şi mai mult situaţia celor care au suferit de pe urma crizei francilor. 
 
Datornicii nu se pot baza nici pe intervenţia BNR în cazul negocierilor cu băncile de la care au luat credite. Guvernatorul BNR dă de înţeles că existenţa unei legi pentru reglementarea problemelor datornicilor în franci ar complica şi mai mult lucrurile. 
 
De cealaltă parte, iniţiatoarea proiectului de lege, menit să protejeze datornicii în monedă străină de fluctuaţiile cursului valutar, acuză BNR că ia în calcul doar soarta băncilor, nu şi a debitorilor.
 
Soluţia rămasă în picioare momentan este cea a negocierilor între bănci şi datornici, în funcţie de condiţiile fiecărui contract şi de istoricul financiar al clientului. În urma negocierilor directe cu banca, cei care au luat credite în franci s-ar putea alege cu o nouă schemă de rambursare. 

Citiţi şi La ce trebuie să fim ATENŢI când luăm un credit de la bancă

×
Subiecte în articol: Franc elveţian Mugur Isarescu
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close