Antena 3 CNN Economic Biz News Oferta Petrom va avea loc între 11-22 iulie şi va avea un interval de preţ

Oferta Petrom va avea loc între 11-22 iulie şi va avea un interval de preţ

Oferta Petrom va avea loc între 11-22 iulie şi va avea un interval de preţ
Sursa foto: Foto: INTACT Images
de Catalin Ciocan    |    01 Iul 2011   •   21:58
Oferta de peste 500 milioane de euro prin care statul roman va vinde pe Bursa un pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) se va desfasura, cel mai probabil, in perioada 11-22 iulie si va avea un pret minim si maxim intre care investitorii vor putea da ordine de cumparare, au declarat surse din piata de capital.

”Perioada de desfasurare a ofertei nu este inca batuta in cuie, dar cu o probabilitate de 90% oferta se va desfasura in perioada 11-22 iulie. Trebuie sa mai fie aprobata de Guvern, asa cum de altfel trebuie aprobat si pretul minim si maxim intre care vor putea fi cumparate actiunile”, au precizat sursele citate.

Pretul la care vor fi vandute actiunile OMV Petrom ar urma sa fie stabilit dupa un mecanism similar celui utilizat in prezent de Bursa de la Bucuresti pentru a calcula pretul de deschidere al actiunilor listate. Investitorii pot lansa ordine de cumparare la preturile dorite de acestia, iar Bursa calculeaza automat pretul de deschidere dupa un algoritm care tine cont in primul rand de maximizarea volumului de actiuni ce se pot tranzactiona.

In plus, oferta Petrom va si avea si un pret minim si unul maxim, impunerea unui prag de sus fiind ceruta de CNVM, in timp ce pragul minim este dorit de Guvern.

Si acest interval de pret face inca obiectul dezbaterilor, existand posibilitatea sa fie aprobat inainte de oferta sau in timpul ofertei pentru o mai buna conectare la asteptarile investitorilor.

Totodata, exista variante si in ceea ce priveste modul cum vor fi executate ordinele dupa fixarea pretului. Astfel, in prima varianta, ar fi executate toate ordinele la pretul fixat, in timp ce in a doua, ar urma sa fie executate la pretul fixat si peste acesta.

Oferta Petrom va avea si o transa rezervata micilor investitori, in discutie fiind un procent de 10-20%.

Toate detaliile privind oferta Petrom trebuie sa fie aprobate prin hotarare de Guvern.

Ultima tranzactie de azi de la Bursa cu actiunile Petrom s-a derulat la pretul de 0,3832 lei/actiune, nivel la care capitalizarea bursiera a companiei este de 5,1 miliarde de euro. La acest pret, valoarea pachetului de 9,84% este de 503,5 milioane de euro.

Consortiul care pregateste oferta Petrom este format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

×
Subiecte în articol: Petrom oferta bursa
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close