Antena 3 CNN Economic Biz News Secretariatul General al Guvernului cheltuieşte 60 de milioane de euro în plină criză

Secretariatul General al Guvernului cheltuieşte 60 de milioane de euro în plină criză

Secretariatul General al Guvernului cheltuieşte 60 de milioane de euro în plină criză
Sursa foto: guvern
03 Iun 2010   •   18:23

60 de milioane de euro. Atât înghite Secretariatul General al Guvernului, în anul în care pensionarilor şi bugetarilor li se taie din venituri pentru că guvernul a ajuns la fundul sacului. Cu un an în urmă, premierul anunţa cu surle şi trâmbiţe restructurarea agenţiilor guvernamentale şi implicit, mari economii la buget.

Premierul Emil Boc a promis desfiinţarea a peste 100 de agenţii guvernamentale. Până acum au dispărut, mai puţin de jumătate, scrie Jurnalul Naţional.Unele dintre ele au fost redenumite sau trecute sub comanda altor instituţii.

Situaţia se vede cel mai clar la Secretariatul General al Guvernului, unde bugetul depăşeşte anul acesta de 260 de milioane de lei. Secretariatul are în subordine nu mai puţin 15 instituţii.

Departamentul pentru Relaţii Interetnice, de exemplu, se ocupă de aceleaşi probleme ca şi Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Banii îi primesc însă separat. Totodată, la Cluj funcţionează Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, care numai pentru anul acesta, a avut un buget de peste 3 milioane 500 de lei.

Alte instituţii îşi fac treaba numai cu numele. Fosta Agenţie de Strategii Guvernamentale se numeşte acum Departamentul pentru Strategii Guvernamentale. Are rolul de a realiza studii şi analize pentru a reforma România. În realitate însă, scrie Jurnalul Naţional, departamentul s-a ocupat de un soi de reclame publicitare privind gripa aviară şi sistemul românesc de educaţie.

"Aş vrea ca foarte repede să ajungem la nişte concluzii corecte privind aceste entităţi şi anume desfiinţarea unor dintre ele, comasarea altora şi o parte care în mod obligatoriu ar trebui transferate către administraţiile locale", scrie Marko Bella.

Situaţia se regăseşte şi la nivelul ministerelor. Un exemplu este Oficiul pentru Cultul Eroilor, din subordinea Ministerului Apărării. Şefa institutuţie Georgia Voicu, în vârstă de numai 28 de ani, deţine două autoturisme de lux, evaluate la câteva sute de mii de euro şi bijuterii în valoare de 30.000 de euro, dar şi patru apartamente şi două case de locuit, împreună cu familia.

Antena3

×
Subiecte în articol: guvern
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close