Antena 3 CNN Economic Biz News Topul ţărilor europene evazioniste: Economia subterană prosperă în Bulgaria şi România

Topul ţărilor europene evazioniste: Economia subterană prosperă în Bulgaria şi România

Topul ţărilor europene evazioniste: Economia subterană prosperă în Bulgaria şi România
Sursa foto: Foto: sosbud.kompasiana.com
13 Iul 2011   •   09:21

Suntem pe locul doi în topul celor mai mari economii subterane din Uniunea Europeană. Ne depăşesc doar bulgarii, arată un studiu de profil.

Est-europenii ocupă primele locuri după ponderea economiei negre în produsul intern brut.

În România, economia subterană ajunge la 37% din PIB. Cu doar trei procente sub campionii absoluţi, vecinii bulgari. La ei, economia neagră are o pondere la 40 de procente. Nici Lituania, Letonia şi Estonia nu stau mai bine. Economiile subterane ajung şi acolo la peste 30% din PIB.

La polul opus, doar două ţări au o rată mai mică de 10%. Cea mai redusă pondere a economiei negre este în Austria. Potrivit studiului, economia paralelă a austriecilor este de doar 8,7%. Şi Luxemburg stă bine în clasament. Şi-a asigurat penultimul loc cu o pondere de nici 9 procente din PIB.

Ca valoare în bani, România e abia la jumătatea clasamentului. Dar asta pentru că are un PIB mai mic. Potrivit cifrelor din 2010, economia paralelă din ţară ajunge la 45 de miliarde de euro. Adică la nivelul veniturilor bugetare estimate de Guvern pentru acest an.

Vest-europenii conduc detaşat clasamentul după valoare. Primele poziţii sunt ocupate de ţările cu cele mai mari PIB-uri din Europa. Germania şi Italia au economii paralele mai mari de 300 de miliarde de euro, iar Franţa, Spania şi Irlanda de peste 200 de miliarde.

 


×
Subiecte în articol: România Bulgaria studiu PIB
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close