Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Ce se întâmplă cu pensiile românilor
Sursa foto: foto: pixabay.com
15 Apr 2016   •   10:56

Tensiunile internaționale, previziunile din ce în ce mai scăzute privind economia mondială determină directorii de investiții ai fondurile de pensii private din România să își pună toate speranțele în piața internă: titluri de stat cât mai multe, obligațiuni și poate o creștere de dobândă de politică monetară. Dacă am face comparaţia valorii unitare a activului net la sfârșitul lunii februarie 2016 cu luna februarie 2015 am constata că cel puțin trei fonduri de pensii private obligatorii au intrat pe randament negativ, notează economica.net.

Conform informațiilor publicate pe site-ul ASF, la finele lunii februarie 2016, randamentul fondului de pensii private obligatorii Aripi, administrat de Generali Asigurări, a fost de minus 1,67% față de februarie 2015. Pentru aceeași perioadă, randamentul fondului de pensii administrat de BRD a fost de minus 1,64%, iar la Alico, administrat de Metropolitan Life, randamentul a fost de minus 0,5%.

Calculele au fost făcute ținând cont de randamentul investiţional, calculat ca raport dintre valoarea unitară a activului net la sfârșitul lunii februarie 2015 şi valoarea unitară a activului net la finele lui februarie 2016 și se bazează pe datele existente pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Pentru o oglindă corectă trebuie să ținem cont că investiția în fondurile de pensii este o investiție pe 25-30 de ani, iar lucrurile sunt mereu în schimbare.

×
Subiecte în articol: pensii
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close