Antena 3 CNN Economic Companii Oficialii români despre implicarea în scandalul Microsoft: Este o conspiraţie pusă la cale de asiatici

Oficialii români despre implicarea în scandalul Microsoft: Este o conspiraţie pusă la cale de asiatici

Oficialii români despre implicarea în scandalul Microsoft: Este o conspiraţie pusă la cale de asiatici
Sursa foto: Foto: bgr.com
de M.Z.    |    26 Mar 2013   •   07:49

Oficialii români se apără în scandalul internaţional în care este implicată compania Microsoft şi spun că este vorba despre o conspiraţie pusă la cale de asiatici.

Parteneri ai gigantului american sunt suspectaţi de autorităţile de la Washington că ar fi dat mită pentru contracte semnate cu Guvernul de la Bucureşti în 2008 şi 2009.

Ancheta oficialilor americani vizează o licitaţie organizată de Ministerul Comunicaţiilor în 2009. Potrivit Departamentului de Justiţie din SUA, există suspiciuni că reprezentanţi şi parteneri ai companiei Microsoft ar fi dat mită oficialilor guvernamentali români în schimbul unor contracte cu statul.

"Au fost mii de oameni implicaţi, n-avea cum. Au fost cinci hotărâri de Guvern succesive, toată treaba asta s-a desfăşurat pe o perioadă de nouă luni, n-avea nimeni cum să preconizeze câţi se vor prezenta la licitaţie, la ce preţuri şi ce oferte, deci este o nebunie", a declarat Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor.

Gabriel Sandu, care era ministrul Comunicaţiilor la acea vreme, pune scandalul pe seama unei situaţii mai vechi. În 2008, România a încheiat un contract cu Fujitsu-Siemens în valoare de 26 de milioane de dolari. Un an mai târziu, asocierea celor două companii s-a destrămat şi Fujitsu a solicitat continuarea colaborării cu România.

"Eu am cerut o dovadă scrisă că Fujitsu este continuatorul lui Fujitsu-Siemens. Ei nu au putut să îmi prezinte asta", a adăugat Sandu.

Astfel, Executivul a refuzat plata celor 26 de milioane de dolari şi au urmat reclamaţii şi plângeri la adresa Guvernului Român. Nouă luni mai târziu, România a organizat licitaţia care este acum supusă anchetei. Fostul ministru crede că cele două evenimente sunt strâns legate.

De aceeaşi parte, şi Microsoft neagă orice implicare în scandal.

"Un lucru constant pentru noi este dedicarea pentru cele mai înalte standarde legale şi etice, oriunde facem afaceri", spun reprezentanţii Microsoft.

Actualul ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica, nu a dorit să facă niciun comentariu pe acest subiect.

Cert este că, în anul 2004, când chiar Nica era ministrul Comunicaţiilor, Guvernul a semnat un contract de 54,5 milioane de dolari cu Microsoft şi partenerii săi. A urmat, în acelaşi an, tot în timpul ministeriatului lui Dan Nica, un act adiţional la contract în valoare de 19,3 milioane de dolari, bani acordaţi pentru licenţe educaţionale.

Un al doilea act adiţional a fost semnt patru ani mai târziu, cu Fujitsu -Siemens. Valoarea actului adiţional: 26 de milioane de dolari. Tot în 2008, au mai fost semnate alte două contracte adiţionale, în valoare totală de 31 de milioane de dolari. Investigaţia americanilor este însă abia la început, iar autorităţile din Statele Unite nu au făcut, încă, nicio acuzaţie în acest caz.

Microsoft, vizată de o anchetă privind coruperea unor oficiali, inclusiv din România


Contractele Microsoft şi partenerii săi

Anul 2004 - Ministru Dan Nica

- contract în valoare de 54,5 mil. dolari
- act adiţional nr 1: 19,3 mil dolari

Anul 2008 - Ministru Gabriel Sandu

- act adiţional nr. 2: 26,1 mil. dolari
- act adiţional nr. 3: 4,9 mil. dolari (adăugare TVA)
- act adiţional nr. 4: 26,7 mil. dolari









×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close