Antena 3 CNN Economic Generozitate la CNADNR. Cât va plăti Compania de autostrăzi pentru deszăpezirea drumurilor

Generozitate la CNADNR. Cât va plăti Compania de autostrăzi pentru deszăpezirea drumurilor

Generozitate la CNADNR. Cât va plăti Compania de autostrăzi pentru deszăpezirea drumurilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    29 Iul 2013   •   14:16

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vrea să cheltuiască 220 de milioane de euro pe deszăpezire în următorii doi ani, deşi anul trecut a dat peste 100 de milioane de euro, adică aproape 5.000 de euro pe un kilometru. 

Reprezentanţii Companiei de autostrăzi sunt cât se poate de generoşi, potrivit anunţurilor de licitaţii publicate. Dacă pentru curăţarea de zăpada a unui kilometru de drum naţional CNADNR estimează că va plăti 6.039 de euro pe an, în cazul autostrăzilor costurile cresc simţitor.
 
Cea mai scumpă este deszăpezirea pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti, care ajunge la aproape 29.000 de euro pe kilometru pe an. CNADNR plăteşte 1,6 milioane de euro pe an pentru numai 55 de kilometri de asfalt. Doar o idee mai puţin costă deszăpezirea pe autostrada Soarelui- peste 27.000 de euro pe kilometru, pe an.

Cea mai ieftină este astfel autostrada Bucureşti-Piteşti, pentru care deszăpezirea costă 20.000 de euro pe kilometru pe an. 
 
Pe lângă banii pentru contractele cu firmele private, CNADNR va achita sume importante pentru întreţinerea şi funcţionarea frezelor care eliberează drumul atunci când este multă zăpadă. Frezele sunt din perioada lui Gheorghiu-Dej şi utilizarea lor este foarte costisitoare. Consumă cât un tanc: 50 de litri de combustibil la ora de acţionare şi 25 de litri pentru 100 de kilometri de deplasare.
 

×
Subiecte în articol: CNADNR deszapezire
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close