Antena 3 CNN Economic Biz News Legislaţia RCA s-a modificat de la 1 ianuarie. Poliţele, mai scumpe cu 20%

Legislaţia RCA s-a modificat de la 1 ianuarie. Poliţele, mai scumpe cu 20%

Legislaţia RCA s-a modificat de la 1 ianuarie. Poliţele, mai scumpe cu 20%
Sursa foto: rca
02 Ian 2010   •   12:55

Asigurarea RCA este mai scumpă în 2010 cu 20%. Sunt însă şi prevederi noi ale legii. De exemplu cei care au produs accidente rutiere pot plăti cu până la 200% mai mult pentru RCA.

Noua legislaţie de asigurare RCA introduce aşa numitului sistem bonus-malus, care stabileşte criteriile după care se va stabili valoarea primei.

Astfel, toţi şoferii care au provocat un accident în ultimele 12 luni, indiferent de valoarea pagubei, vor plăti începând de anul acesta o primă de asigurare un RCA cu până la 45% mai mare faţă de precedenta.

Noutatea legislaţiei este aceea că şoferii care au fost implicaţi în mai multe accidente pot ajunge să plătească o asigurare uriaşă. Mai exact, cu până la 200% mai mare, dacă în ultimii trei ani au avut peste trei incidente auto în care au fost vinovaţi. La calcul se va lua în considerare doar numărul de accidente, nu şi gravitatea acestora. Ca urmare, şoferii vor fi pedepsiţi la fel pentru o simplă tamponare sau pentru o daună totală.

În schimb, cei care circulă prudent vor fi premiaţi. Valoarea bonusului stabilită de firmele de asigurare e însă mult mai mică în comparaţie cu penalizarea. Bonusul începe de la 10% - pentru lipsa accidentelor în ultimul an şi poate ajunge până la 50%, pentru cei care nu au avut accidente în ultimii 7 ani.

Datele statistice arată că numai 10% din şoferii care încheie poliţe de răspundere civilă auto sunt implicaţi în accidente rutiere.

Companiile de asigurare spun că actualul proiect de lege este conceput pentru a-i responsabiliza pe şoferii imprudenţi.

Şi tot de anul acesta, poliţele de răspundere civilă auto vor fi emise doar în sistem electronic.

Antena 3

×
Subiecte în articol: RCA asigurare auto
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close