Antena 3 CNN Economic Biz News Mai mult de 100.000 de firme mici şi mijlocii au dat faliment de la începutul crizei

Mai mult de 100.000 de firme mici şi mijlocii au dat faliment de la începutul crizei

Mai mult de 100.000 de firme mici şi mijlocii au dat faliment de la începutul crizei
30 Iul 2009   •   21:42

Peste 100.000 de firme au dat faliment de la începutul crizei şi multe altele îşi vor găsi sfârşitul. Finanţiştii spun că firmele care vor rezista până în primăvară nu vor mai avea probleme.

Firmele mici şi mijlocii rezistă greu pe piaţă. Criza a falimentat deja peste 115.000 din cele 630.000 de întreprinderi mici şi mijlocii care funcţionau anul trecut. Iar până la finalul anului, încă 100.000 se vor închide. Majoritatea din cauza impozitului forfetar. Doar fimele puternice, cu ani buni de activitate, nu par a fi în pericol.

Există şi întreprinzători dornici să pornească la drum în această perioadă. O firmă cu cel mult 10 angajaţi, cu un capital de 30.000, jumătate din bani proprii, jumătate din fonduri nerambursabile de la Agenţia pentru IMM-uri. Există şi unele avantaje pe timp de criză: ?într-o perioadă de criză, forţa de muncă este mai ieftină şi mai dedicată aş putea spune. O poţi privi ca pe o oportunitate şi nu ca pe un defect?, a declarat Viorica Udrişte, întreprinzător.

În premieră a fost realizat şi portretul robot al întreprinzătorului român: bărbat de 36-45 de ani, căsătorit, cu studii superioare, master şi chiar doctorat.

?Dacă-l raportăm la media europeană nu stăm foarte rău pentru că avem o proporţie mai mare de întreprinzători cu pregătire superioară?, a spus Ovidiu Nicolescu, preşedinte Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Mulţi au ocupat poziţii de vârf în companii multinaţionale, au participat la traininguri în străinătate şi fac afaceri în comerţ şi servicii.

Antena 3

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close