Antena 3 CNN Economic Biz News Vicepremierul elen: Portugalia, următoarea victimă a problemelor financiare din Grecia

Vicepremierul elen: Portugalia, următoarea victimă a problemelor financiare din Grecia

Vicepremierul elen: Portugalia, următoarea victimă a problemelor financiare din Grecia
Sursa foto: pangalos theodoros
05 Apr 2010   •   17:34

Problemele cu care se confruntă Grecia, din cauza datoriilor, s-ar putea extinde şi în alte state din zona euro, iar Portugalia ar putea fi următoarea victimă, a afirmat, luni, vicepremierul elen Theodoros Pangalos, potrivit Reuters .

Pangalos a declarat că abordarea liderilor germani faţă de situaţia Greciei a fost una "rasială", bazată pe ideea că grecii nu muncesc suficient. Vicepremierul elen a acuzat anterior Germania că nu a acordat despăgubiri adecvate pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Într-un interviu acordat publicaţiei Jornal de Negocios, oficialul elen a cerut Portugaliei să nu rămână indiferentă în privinţa unui ajutor european pentru ţările membre confruntate cu dificultăţi.

"Voi sunteţi următoarea victimă. Sper să nu se întâmple, să învingă solidaritatea şi să găsim o rezolvare a situaţiei creşterii costurilor de finanţare. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, următoarea victimă va fi probabil Portugalia", a spus Pangalos, care consideră că actuala criză se va extinde şi în alte state din zona euro.

Creşterile economice reduse ale ultimilor ani, competitivitatea scăzută şi deficitul bugetar de 9,4% din PIB în 2009 situează Portugalia în centrul atenţiei pieţelor financiare îngrijorate de posibilitatea ca state din zona euro să intre în incapacitate de plată.

Costurile la care se împrumută Portugalia sunt, însă, de trei ori mai mici decât cele ale Greciei, iar gradul de îndatorare al ţării este proiectat pentru 2010 la 86% din PIB, sub cel al statului elen de 120%.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: Portugalia euro deficit stat probleme
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close