Antena 3 CNN Economic Românca în mâinile căreia stă soarta Greciei, lăudată în presa străină

Românca în mâinile căreia stă soarta Greciei, lăudată în presa străină

Românca în mâinile căreia stă soarta Greciei, lăudată în presa străină
de M.Z.    |    30 Iul 2015   •   14:05

Economista româncă Delia Velculescu, numită şi "doamna de fier", după ce a fost numită şefa misiunii FMI în Grecia, este aşteptată astăzi la Atena, pentru noi discuţii în ceea ce priveşte disponibilitatea Fondului de a acorda elenilor un al treilea împrumut, după negocierile cu liderii din zona euro, scrie cotidianul britanic The Gurdian, în ediţia on-line.

 
"Doamna de fier" Velculescu îşi va testa tenacitatea în zilele următoare în ce priveşte relaţia tensionată dintre Atena şi creditorii ei, iar premierul grec Alexis Tsipras speră să se ajungă la un acord în această privinţă înainte de 20 august.
 
Delia Velculescu va trebui să decidă ce rol poate juca Fondul Monetar Internaţional (FMI) în noul plan de salvare a Greciei şi la ce ar trebui să se aştepte eleni în schimb.
 
Deşi la noi în ţară economista nu se bucură de prestigiu, Delia Velculescu a reuşit să se alăture echipei FMI în 2002, după ce a studiat în SUA, acolo unde şi-a luat un masterat şi un doctorat în economie.
 
"În interiorul instituțiilor financiare din România, ea este cunoscută datorită funcţiei ei la FMI, dar în rândul presei și al publicului larg, ea este aproape necunoscută. (...) Oamenii care o cunosc aici caracteriza-o ca pe un profesionist foarte serios și dedicat", a declarat Cristian Pantazi, redactor-șef la Hotnews.
 
În ţară, Velculescu a primit lecţii de fizică de la actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis (profesor de fizică - n.r.), mai scrie The Guardian, citând presa românească. 
 
Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR şi fost candidat la funcţia de premier, o vede pe Delia Velculescu ca fiind un economist bun, cu un "simţ dezvoltat al diplomaţiei, ca având o înţelegere profundă a politicilor FMI şi o abordare practică în rezolvarea problemelor".
 
Delia Velculescu a devenit cunoscută în 2013, în timpul crizei din Cipru. Atunci, presa elenă a numea drept "o doamnă de fier", graţie deciziilor pe care le lua în privinţa consolidării fiscale.
 
"Ea a avut reputaţia unui om dur, dar nu am simţit acest lucru în negocierile cu ea", a spus Marios Clerides, managerul general al Băncii Centrale din Cipru. 
 
Şi profesorii de economie din Grecia îi aduc cuvinte de laudă româncei.
 
"Are o reputaţie destul de negativă în Cipru. Trăim într-o societate dominată de bărbaţi, iar faptul că ea este femeie a cauzat unele probleme. (...) Totuşi, este o persoană dispusă să asculte şi alte idei alternative", a comentat Alexander Apostolides, profesor în economie la Universitatea Europeană din Cipru. 
 
În următoarele trei săptămâni, până pe 20 august, vor avea loc negocieri intense între principalii creditori, troika FMI - Comisia Europeană - BCE şi Grecia, pentru un nou plan de salvare al elenilor. Delia Velculescu ar putea fi în centrul "furtunii", încheie publicaţia britanică.
 

×
Subiecte în articol: Grecia Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close