Antena 3 CNN Externe Soldaţi din forțele speciale americane, "foarte curând" în Siria

Soldaţi din forțele speciale americane, "foarte curând" în Siria

Soldaţi din forțele speciale americane, "foarte curând" în Siria
Sursa foto: Foto: gethdpic.com/
23 Noi 2015   •   08:42

Câteva zeci de soldați din forțele speciale americane, pe care administrația Barack Obama a decis luna trecută să-i trimită în Siria, vor sosi 'foarte curând' pe teren, a indicat duminică un înalt responsabil american, citat de AFP.

'Ei vor fi acolo foarte curând', a declarat — evitând să intre în detalii — Brett McGurk, trimisul special al președintelui american pentru coaliția internațională împotriva grupului Statul Islamic (SI).

Rolul lor este de a organiza forțele locale care se bat împotriva SI în nordul Siriei, a amintit diplomatul în emisiunea 'Face the Nation' a CBS.

Președintele Obama a aprobat la sfârșitul lunii octombrie desfășurarea a peste 50 de soldați din forțele speciale în Siria, într-un rol necombatant de consilieri.

Aceasta va fi prima desfășurare oficială de forțe americane la sol în Siria, de la începerea efortului internațional de război împotriva SI.

Soldații americani vor asista o coaliție arabo-kurdă conținând în special principala miliție kurdă siriană, YPG (Unitățile de Protecție a Poporului Kurd), grupuri arabe și ale creștinilor siriaci.

Aceste forțe locale kurde și arabe au efectuat deja 'o operațiune foarte reușită' recucerind peste 1.000 km.p. din teritoriu în nordul Siriei și 'ucigând aproape 300 de combatanți din grupul Statul Islamic' , și-a exprimat satisfacția McGurk, adăugând că ele caută în special să 'izoleze' Raqa, fieful grupului SI în Siria.

În general, scopul coaliției internaționale conduse de SUA este 'de a sufoca, de a strangula centrul' grupului SI în Irak și în Siria prin multiple ofensive coordonate la sol, a precizat diplomatul american.

În afară de ofensiva spre Raqa, intenția coaliției antiSI este de a tăia orice acces al grupului SI spre frontiera siriană, de a întrerupe axa între Raqa și Mossoul (Irak) și de a recuceri orașul Ramadi în Irak, a mai indicat el.


 

 

×
Subiecte în articol: Barack Obama Siria
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close