Antena 3 CNN Externe Turcia, somată prin ultimatum să își retragă trupele armate din nordul Irakului

Turcia, somată prin ultimatum să își retragă trupele armate din nordul Irakului

Turcia, somată prin ultimatum să își retragă trupele armate din nordul Irakului
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
07 Dec 2015   •   09:45

Ministrul apărării irakian Khaled al-Obeidi i-a transmis omologului său turc că sutele de soldați turci desfășurați în interiorul Irakului în apropierea orașului Mosul, aflat sub controlul grupării Statul Islamic (SI), au fost trimise fără ca Bagdad să fi fost informat și de aceea ei trebuie să fie retrași, informează Reuters.

Al-Obeidi a spus că ministrul apărării turc i-a explicat că desfășurarea militarilor a fost necesară pentru a-i proteja pe instructorii turci care pregătesc forțele irakiene în vederea recâștigării controlului asupra orașului Mosul. Oficialul irakian a estimat însă că reacția Ankarei în acest caz a fost disproporționată.

'Ar fi fost posibil să avem un fel de coordonare a priori fără a crea circumstanțe care au contribuit la o criză între cele două țări', a afirmat ministrul irakian.

În ultimele zile, președintele, prim-ministrul și ministrul de externe irakieni au obiectat față de desfășurarea forțelor turce în nordul Irakului, considerată un act ostil și o încălcare a dreptului internațional. MAE irakian l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul Turciei la Bagdad.

Totuși, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat sâmbătă că este vorba despre o simplă rotație de rutină a trupelor turce desfășurate la 30 de kilometri nord-est de Mosul, la cererea guvernatorului acestui oraș și în coordonare cu Ministerul Apărării irakian.

×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close