Antena 3 CNN Externe Află scenariul de coşmar în care Grecia şi Italia duc la explozia zonei euro

Află scenariul de coşmar în care Grecia şi Italia duc la explozia zonei euro

Află scenariul de coşmar în care Grecia şi Italia duc la explozia zonei euro
Sursa foto: Foto: notizie.tiscali.it
de O.P.    |    10 Noi 2011   •   06:27

Anunţul demisiei lui Silvio Berlusconi nu a reuşit să calmeze pieţele financiare, ba chiar dimpotrivă. Mai ales că nici din Grecia nu au venit veştile bune aşteptate. Marile burse europene şi cea de la New York au înregistrat scăderi consistente, iar tot mai multe voci vorbesc deschis despre o posibilă "explozie" a zonei euro.

După ce s-au arătat, iniţial, "încântate" de ieşirea din scenă a lui Silvio Berlusconi, bursele au revenit la pesimism. Indicii bursieri au scăzut cu peste două procente la Paris, Frankfurt şi Madrid şi cu 3.78 puncte la Milano. Analiştii se tem că Italia nu-şi va mai putea refinanţa uriaşa datorie de 1900 miliarde de euro şi va ajunge în situaţia Greciei, Irlandei sau Portugaliei.

Îngrijorarea s-a propagat şi pe Wall Street, unde situaţia din Italia a provocat chiar "panică". Indicele Dow Jones a scăzut cu 3.20 puncte iar cursul euro  faţă de dolar - cu peste două procente. Surse de la Bruxelles afirmă că Franţa şi Germania examinează posibilitatea restrângerii zonei euro doar la ţările cu finanţe solide. De cu totul altă părere este preşedintele Comisiei Europene, care a sărit în apărarea monedei comune.

Jose Barroso: "Se estimează că PIB-ul Germaniei se va reduce cu trei procente şi ţara va pierde un milion de locuri de muncă dacă zona euro se va restrânge la câteva state din nucleul UE".

Politicienii italieni s-au mobilizat pentru a evita dezastrul: Parlamentul va aproba, mai repede decât era prevăzut, măsurile de austeritate cerute de Uniunea Europeană.

În schimb, partidele din Grecia n-au reuşit nici ieri să se pună de acord asupra viitorului premier, chiar dacă George Papandreu şi-a dat, oficial, demisia. Agenţia Reuters a notat că acordul dintre putere şi opoziţie s-a prăbuşit, iar Grecia se îndreaptă spre "un abis economic".

×
Parteneri
Soţia bărbatului ucis de clanul Fabian vorbeşte pentru prima oară
x close