Antena 3 CNN Externe Ammanul se declară dispus să o elibereze pe deţinuta irakiană în schimbul pilotului iordanian

Ammanul se declară dispus să o elibereze pe deţinuta irakiană în schimbul pilotului iordanian

Ammanul se declară dispus să o elibereze pe deţinuta irakiană în schimbul pilotului iordanian
Sursa foto: Foto:dailymail.co.uk
28 Ian 2015   •   15:24

Guvernul iordanian a afirmat, miercuri, că este dispus să elibereze o deţinută irakiancă în schimbul pilotului său luat ostatic de gruparea Stat Islamic (SI), potrivit televiziunii publice, informează AFP.
   
Într-o înregistrare video difuzată marţi, gruparea jihadistă SI a cerut eliberarea în 24 de ore a unei irakience, Sajida al-Rishawi, deţinută în Iordania, ameninţând, în caz contrar, cu executarea pilotului iordanian Maaz al-Kassasbeh şi a ostaticului japonez Kenji Goto. Acest ultimatum va expira la ora 14.00 GMT (16.00 ora României), potrivit Tokyo.
   
"Iordania este pregătită să o elibereze pe deţinuta Sajida Al-Rishawi dacă pilotul iordanian va fi eliberat nevătămat", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Mohammad Al-Momeni, citat de televiziune.
  
"De la început, poziţia Iordaniei a fost garantarea securităţii fiului nostru, pilotul Maaz al-Kassasbeh", a adăugat el.
   
Anterior, un oficial a afirmat că ţara sa acordă "prioritate tuturor măsurilor care pot fi în interesul pilotului şi garantării securităţii sale". El dezminţise, de asemenea, informaţiile privind un transfer al deţinutei irakiene de la închisoare în vederea eliberării sale. Sajida al-Rishawi este condamnată la moarte în Iordania pentru complicitate la atentatele soldate cu 60 de morţi la Amman în noiembrie 2005.
   
Surse oficiale şi militare iordaniene subliniaseră anterior că în înregistrarea video, SI cere eliberarea irakiencei în schimbul ostaticului japonez dar că gruparea nu menţionează eliberarea pilotului. "În schimb ameninţă să îi ucidă pe amândoi".
   
Marţi seara, tatăl pilotului iordanian le-a cerut autorităţilor să dea curs solicitărilor răpitorilor, în timpul unei manifestaţii a zeci de membri ai triburilor din Karak (sud), de unde este originar pilotul, în faţa sediului Guvernului din Amman.
   
"Cerem întoarcerea lui Maaz. Avem o singură cerinţă, întoarcerea lui Maaz indiferent de preţ", a declarat Safi el-Kassasbeh.
   
Maaz al-Kassasbeh a fost capturat la 24 decembrie după prăbuşirea avionului său F-16 deasupra Siriei, unde desfăşura un raid împotriva poziţiilor SI în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste. Kenji Goto este un jurnalist independent, reţinut probabil de la sfârşitul lui octombrie în Siria.
   
Aflat în vizită la Amman pentru a încerca să găsească o rezolvare, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Yasuhide Nakayama, a afirmat miercuri dimineaţa în faţa jurnaliştilor: "În acest moment, nu am informaţii noi".

×
Subiecte în articol: iordania statul islamic
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close