Antena 3 CNN Externe Ce s-a aflat abia la câţiva ani de la producerea atentatelor de la 11 Septembrie. Teroriştii o FĂCUSERĂ chiar în America

Ce s-a aflat abia la câţiva ani de la producerea atentatelor de la 11 Septembrie. Teroriştii o FĂCUSERĂ chiar în America

Ce s-a aflat abia la câţiva ani de la producerea atentatelor de la 11 Septembrie. Teroriştii o FĂCUSERĂ chiar în America
de O.P.    |    11 Sep 2013   •   06:26

Discursul lui Obama vine într-un moment în care Statele Unite se pregătesc să comemoreze 12 ani de la cel mai grav atac terorist asupra ţării.
Cele două turnuri de la World Trade Center au fost doborâte de avioane de pasageri, deturnate de teroriştii reţelei Al Qaida.

Un alt avion a lovit Pentagonul iar cel de-al patrulea s-a prăbuşit în Pennsylvania.  Aproape 3000 de oameni au murit în acea zi neagră, care a schimbat întreaga lume.

La ora 8.46, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, un avion de pasageri lovea în plin turnul de nord al complexului World Trade Center, din New York. La început, lumea a crezut că era vorba doar de un accident, dar, un sfert de oră mai târziu, un alt avion s-a zdrobit de al doilea turn al complexului. Din acel moment, a fost clar că Statele Unite erau ţinta unui atac terorist fără precedent.

Al treilea avion a lovit clădirea Pentagonului, de lângă Washington. Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au revoltat împotriva teroriştilor. Cu preţul vieţii, ei au reuşit să-i facă să-şi rateze ţinta care era, probabil, Casa Albă sau Congresul.

Între timp, Turnurile Gemene de la World Trade Center - pe atunci, cele mai înalte clădiri din New York - s-au prăbuşit pe rând, surpate de incendiul declanşat de impactul avioanelor.

Ancheta a stabilit că teroriştii arabi au preluat, îndată după decolare, controlul avioanelor, pe care le-au transformat în bombe zburătoare. Ei i-au ucis pe piloţi cu nişte simple cuţite de tăiat hârtia, s-au instalat la comenzi şi au îndreptat aeronavele asupra ţintelor. Mai târziu s-a aflat că urmaseră cursuri de pilotaj chiar în Statele Unite, fără să fie deloc interesaţi de tehnicile de aterizare, ceea ce ar fi trebuit să dea de gândit agenţilor federali.

Urmele complotului au dus, repede, spre reţeaua al-Qaida şi Osama bin Laden. În replică, Statele Unite au lansat, o lună mai târziu, ofensiva din Afganistan, baza reţelei teroriste.

O înregistrare descoperită într-o casă afgană a confirmat că Bin Laden era dinainte informat de atentatele de la 11 septembrie. În diferite mesaje, el le-a adus elogii teroriştilor, dar şi-a recunoscut implicarea abia după trei ani, când a dezvăluit că ordonase, personal, atacul.

×
Subiecte în articol: 11 septembrie
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close