Antena 3 CNN Externe Cozi URIAŞE la sediile băncilor din Grecia, după ce Guvernul elen a ordonat redeschiderea lor

Cozi URIAŞE la sediile băncilor din Grecia, după ce Guvernul elen a ordonat redeschiderea lor

Cozi URIAŞE la sediile băncilor din Grecia, după ce Guvernul elen a ordonat redeschiderea lor
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Iul 2015   •   10:29

Cozi lungi s-au format după ce Guvernul a ordonat redeschiderea miercuri a aproximativ 1.000 de sucursale bancare pentru a permite pensionarilor disperaţi, fără carduri bancare, să încaseze până la 120 de euro din cecuri de pensii, informează AP.

Bătrânii au fost afectaţi deosebit de puternic, în contextul în care până marţi după-amiaza erau neplătite zeci de mii de pensii.

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să analizeze miercuri ultima propunere a Greciei, la câteva ore după expirarea planului internaţional de salvare a ţării fără să se ajungă la un acord, întrerupând o finanţare considerată vitală şi adâncind temeri cu privire la o eventuală ieşire din zona euro.
   
Prin incapacitatea de a rambursa aproximativ 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional (FMI), Grecia a devenit prima ţară dezvoltată care înregistrează arierate la plăţile către Fond. Ultima ţară aflată în această situaţie a fost Zimbabwe, în 2001.
   
Teleconferinţa miniştrilor de Finanţe din zona euro de miercuri urmează să aibă loc după ce miniştrii au anunţat marţi seara târziu că nu se poate ajunge la un acord privind o prelungire a planului de salvare a Greciei înainte ca aceasta să expire la miezul nopţii de marţi spre miercuri.
   
"Ar fi o nebunie să extindem programul", a declarat marţi seara ministrul olandez al Finanţelor Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului. "Deci acest lucru nu poate avea loc şi nu va avea loc", a spus el.
   
Liderii greci au prezentat un posibil al treilea plan de salvare, în contextul în care se confruntă cu consecinţele închiderii, săptămâna aceasta, a băncilor şi bursei.
   
Expirarea planului internaţional de salvare a avut loc după un weekend tensionat, în timpul căruia premierul Alexis Tsipras a anunţat că va supune unui referendum, duminică, o propunere a creditorilor internaţionali ai Greciei şi i-a îndemnat pe greci să o respingă, votând "nu".
   

×
Subiecte în articol: Grecia
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close