Antena 3 CNN Externe Etnicii sârbi din Bosnia sunt inspiraţi de referendumul scoţian, spre nemulţumirea musulmanilor

Etnicii sârbi din Bosnia sunt inspiraţi de referendumul scoţian, spre nemulţumirea musulmanilor

Etnicii sârbi din Bosnia sunt inspiraţi de referendumul scoţian, spre nemulţumirea musulmanilor
Sursa foto: Foto: dailyrecord.co.uk
15 Sep 2014   •   16:47

Etnicii sârbi din Bosnia, care doresc independenţa, speră ca tabăra "da" să obţină victoria în referendumul din Scoţia, spre nemulţumirea etnicilor musulmani, apărătorii integrităţii fostei republici iugoslave, care şi-a proclamat independenţa în 1992 cu preţul unui război sângeros, scrie AFP.
   
După anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, şi odată cu apropierea referendumului scoţian asupra independenţei, preşedintele Republicii Srspka (RS) Milorad Dodik evocă în mod insistent despărţirea acestei entităţi de Bosnia.
   
"Observăm ce se petrece în Italia, Scoţia sau Catalonia. Acestea sunt experienţe de o importanţă capitală pentru RS", a declarat el recent.
  
"Că acest lucru exasperează sau nu pe cineva (...), ne vom servi de cele mai bune exemple atunci când va veni momentul" îndreptării către independenţă, a adăugat el.
   
Acordul de pace de la Dayton (în Statele Unite), care a pus capăt războiului intercomunitar (1992-1995), a consacrat împărţirea Bosniei în două entităţi, şi anume RS şi Federaţia croato-musulmană, care au suprafeţe aproape egale.
   
Aceste entităţi dispun de o autonomie importntă şi sunt legate prin intermediul unui Guvern central slab.
   
Etnicii sârbi - care au boicotat, în 1991, referendumul asupra independenţei Bosniei, în urma căruia a ieşit învingătoare tabăra pro-independenţă, prin voturile musulmanilor şi croaţilor - nu au acceptat niciodată existenţa noului stat, în pofida autonomiei pe care au obţinut-o.
   
"Dacă se organizează un referendum mâine, cea mai mare parte a sârbilor se va pronunţa pentru independenţă", declară Milos Solaja, profesor de Relaţii Internaţionale la Universitatea din Banja Luka.
   
"Republica Srpska a devenit puţin câte puţin o entitate politică solidă, cu care se identifică cea mai mare parte a locuitorilor săi, deci sârbii", explică Solaja.
   
El apreciază că o scindare "nu este foarte realistă în acest moment", dar adaugă că "RS este deja, de facto, un stat dotat cu atribute statale importante".
   
Cu o lună înainte de alegerile generale din Bosnia, prevăzute pentru 12 octombrie, independenţa este subiectul predilect al lui Dodik.
   
"Obiectivul politicii mele este să fim tot mai puţin o entitate şi tot mai mult un stat", a declarat el vineri, la un miting electoral, electrizându-şi simpatizanţii.
   
"El este protectorul nostru şi ne va conduce la independenţă!", a exclamat, în mijlocul mulţimii, Ranko Stanojevici, un tânăr.
   
Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia Valentin Inzko a declarat că "suveranitatea şi integritatea teritoială ale Bosniei sunt garantate prin Acordul de pace de la Dayton şi dreptul internaţional" şi că punerea lor în discuţie este "un exerciţiu inutil".

×
Subiecte în articol: independenta Bosnia
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close