Antena 3 CNN Externe Europa se transformă într-o nouă Africă. "Lucifer" va prăji jumătate din continent

Europa se transformă într-o nouă Africă. "Lucifer" va prăji jumătate din continent

Europa se transformă într-o nouă Africă. "Lucifer" va prăji jumătate din continent
Sursa foto: Foto: Dana Sinpetru
18 Aug 2012   •   09:44

Un nou val de caniculă s-a abătut, în aceste zile, asupra părţii de vest a Europei. Spania şi Franţa au decretat coduri roşii sau portocalii, în timp ce meteorologii italieni au botezat, mai poetic, fenomenul cu numele de "Lucifer". Căldura nu va ocoli nici Germania sau Marea Britanie, unde vara a fost, până acum, mai mult o dezamăgire.

Spaniolii simt efectele valului de aer cald venit de la tropice. În unele părţi ale Andaluziei, mercurul a urcat până la 40 de grade iar în altele s-a menţinut "doar" la 37 de grade. Alerta portocalie, care corespunde unor temperaturi de până la 41 de grade, rămâne în vigoare în zeci de provincii din toată ţara, inclusiv la Madrid.

Meteorologii francezi avertizează că valul de caniculă va intra şi pe teritoriul lor. Timp de trei zile şi trei nopţi, temperatura va urca peste 30 de grade pe cea mai mare parte a Franţei. La Paris, turiştii sunt deja pregătiţi, iar în fântâni aproape nu mai e loc pentru cei ce vor să se răcorească.

Ultimele zile au fost călduroase şi în Italia, sub efectul anticiclonului "Caligula". Dar, potrivit specialiştilor, ce e mai rău abia urmează: un nou anticiclon venit din Sahara, "Lucifer", care va aduce călduri şi mai mari.

Mâine, alerta de "cod roşu" va fi instituită în 12 oraşe. La Bologna şi Florenţa, mercurul ar putea urca peste 40 de grade. Meteorologii italieni spun că "Lucifer" va "prăji" jumătate din Europa, pe care o va preface, pentru câteva zile, într-o nouă... Africă.


×
Subiecte în articol: canicula val de caldura africa
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close