Antena 3 CNN Externe Franţa suspendă livrarea primei nave de război Mistral către Rusia

Franţa suspendă livrarea primei nave de război Mistral către Rusia

Franţa suspendă livrarea primei nave de război Mistral către Rusia
Sursa foto: Foto: military-today.com
03 Sep 2014   •   19:24

Supusă unor presiuni puternice din partea aliaţilor din cadrul NATO, Franţa a anunţat miercuri suspendarea livrării - prevăzute în octombrie - a primei nave de război de tip Mistral pe care a vândut-o Rusiei, invocând ca motiv criza din Ucraina, relatează AFP.
   
În faţa situaţiei din această ţară - considerată "gravă" - "preşedintele Republicii a constatat că, în pofida perspectivei unui armistiţiu care rămâne să fie confirmat şi să fie pus în aplicare, condiţiile ca Franţa să autorizeze livrarea" către Rusia a "primului BPC (bastiment de proiecţie şi comandament) nu sunt întrunite până în prezent", a anunţat preşedinţia într-un comunicat.
   
"Acţiunile efectuate recent de către Rusia în estul Ucrainei contravin fundamentelor securităţii în Europa", a adăugat preşedinţia franceză. Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a denunţat vineri prezenţa unor trupe ruseşti în estul Ucrainei, în contextul în care Uniunea Europeană (UE) se pregăteşte să adopte noi sancţiuni vizând Rusia.
   
Noua poziţie franceză cu privire la portelicopterul de tip Mistral a fost decisă în cadrul unei şedinţe a Consiliului pentru Apărare, cu o zi înaintea Summitului NATO din Marea Britanie şi după câteva ore de la noi critici formulate de către americani în legătură cu perspectiva livrării acestei nave în această toamnă.
   
"Această vânzare nu este binevenită, având în vedere ceea ce se înâmplă în această parte a lumii", a declarat ambasadorul Statelor Unite la UE Anthony Gardner, în Parlamentul European (PE).
   
Marea Britanie şi Statele Unite, în principal preşedintele Barack Obama, au apreciat în ultimele luni inoportună livrarea primei nave de război de tip Mistral către Moscova.
   
Însă Franţa a respins aceste critici. "Contractele semnate şi plătite sunt onorate", a subliniat Laurent Fabius.
   
Contractul franco-rus, semnat în 2011, prevede livrarea către Moscova a două nave din clasa Mistral ("Vladivostok" şi "Sevastopol") în schimbul sumei de 1,2 miliarde de euro. La jumătatea lui august grupul public rus de armament Rosoboronexport a afirmat că Moscova a prevăzut "plata finală" către Franţa la recepţia celei de a doua nave, a cărei livrare este prevăzută în noiembrie 2015.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close