Antena 3 CNN Externe Germania LAUDĂ presiunile şi condiţiile dure impuse în Cipru

Germania LAUDĂ presiunile şi condiţiile dure impuse în Cipru

Germania LAUDĂ presiunile şi condiţiile dure impuse în Cipru
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
17 Mar 2013   •   18:39

Condiţiile dure impuse Ciprului de miniştrii Finanţelor din zona euro, precum taxa specială asupra depozitelor bancare, au fost lăudate de politicienii germani de toate culorile politice, iar acordul este considerat un succes pentru ministrul Finanţelor Wolfgang Schaeuble.
   
Norbert Barthle, purtător de cuvânt pe probleme de buget pentru Uniunea Creştin Democrată, formaţiunea politică a cancelarului Antela Merkel şi cel mai mare partid din coaliţia de guvernare, a declarat că acordul reprezintă un succes pentru Schaeuble, potrivit Financial Times.
   
"Germania a reuşit determine tratarea adecvată a motivelor sale de îngrijorare, atât în interesul Europei, cât şi al contribuabilului german", a afirmat politicianul pentru agenţia de presă DPA, lăudând totodată guvernul cipriot pentru că a acceptat condiţiile dure.
   
Schaeuble a convocat sâmbătă reprezentanţii pe probleme de buget ai tuturor partidelor politice pentru a le aduce la cunoştinţă rezultatul şedinţei Eurogroup de vineri noapte de la Bruxelles.
   
"Am găsit o modalitate de a ajuta Ciprul după negocieri îndelungate şi dure, fără a risca viitorul ţării", a afirmat şeful Finanţelor din Germania după şedinţa de 10 ore cu colegii săi din zona euro.
   
El a adăugat că acordul va fi trimis Bundestagului spre ratificare în a doua jumătate a lunii aprilie.
   
Cu toate acestea, mai mulţi lideri din Parlamentul german au afişat poziţii mai rezervate, afirmând că trebuie să studieze atent acordul înainte de vot.
   
Michael Fuchs, unul dintre liderii CDU din Bundestag care a criticat acordurile de bailout pentru alte ţări, a afirmat că este important ca FMI să contribuie cu o treime din fondurile necesare.
   
Totodată, el a spus că Guvernului nu îi va fi uşor să obţină o majoritate pentru acordul cu Cipru, însă "dacă lucrurile stau aşa cum am auzit, ar trebui să fie suficient".
   
Partidul de extremă stânga Linke este singura formaţiune politică germană care a anunţat că va respinge acordul, deoarece consideră că presupune prea multe condiţii antisociale şi nu obligă băncile să suporte costul programului.
   
Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit un acord de finanţare externă de 10 miliarde euro pentru Cipru, care include drept precondiţie o taxă fără precedent în UE asupra depozitelor bancare. Astfel, guvernul va prelua 9,9% din depozitele mai mari de 100.000 de euro, pragul de garantare în UE, în timp ce depozitele mai mici vor fi taxate cu 6,75%.

×
Subiecte în articol: Germania Cipru conditii banca bani
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close