Antena 3 CNN Externe Grecia. Confruntări violente pe străzile de lângă Ambasada SUA din Atena (FOTO+VIDEO)

Grecia. Confruntări violente pe străzile de lângă Ambasada SUA din Atena (FOTO+VIDEO)

Grecia. Confruntări violente pe străzile de lângă Ambasada SUA din Atena (FOTO+VIDEO)
18 Noi 2014   •   12:59

Peste 20 de persoane au fost rănite aseară în capitala Greciei, Atena, în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.
Ciocnirile violente au avut loc pe străzile de lângă ambasada Statelor Unite ale Americii şi au fost declanşate de protestele masive, care au marcat revolta din 1973, când junta militară dictatorială a preluat puterea statului cu ajutorul americanilor.


Au fost operate peste 70 de arestări în diverse zone ale capitalei elene. Poliţiştii au folosit gaze iritant-lacrimogene pentru a îndepărta mulţimea care arunca cu pietre şi sticle de plastic.
Mai mulţi tineri au incendiat steagurile SUA şi cele ale UE.

Un alt incident grav s-a petrecut în jurul orei 21.00, când un grup de anarhişti a atacat un pluton de poliţişti. A urmat apoi o urmărire ca-n filme, la care au participat detaşamentele speciale ale forţelor de ordine, Delta şi Dias.

Potrivit site-ului Keep Talking Greece, doi jurnalişti de la Vice, o femeie şi un bărbat, au fost bătuţi de poliţişti în cartierul  Exarxeia.

Alte informaţii susţin că poliţiştii au distrus şi două magazine şi i-au bătut pe vânzători, transmite The Greek Tribune.

Peste 40.000 de studenţi, muncitori şi pensionari au mărşăluit ieri din faţa clădirii Parlamentului elen spre sediul ambasadei SUA.
Protestatarii, care acuză Washingtonul că a sprijinit regimul dictatorial din perioada 1967-1974 de la Atena, scandau "Afară cu Uniunea Europeană, afară cu FMI!"

Pentru a asigura ordinea publică, autorităţile au dispus pe străzi 7000 de poliţişti, majoritatea fiind amplasaţi în zona Universităţii Politehnice, acolo unde, în 1973, revolta studenţilor a fost oprimată cu tancurile armatei.

Demonstraţia se desfăşoară în fiecare an, pentru comemorarea zecilor de studenţi ucişi atunci şi pentru denunţarea politicii americane, pusă în practică de agenţi secreţi, care au ajutat la acea vreme instaurarea regimului dictatorial.
 

×
Subiecte în articol: grecia, atena Ambasada SUA
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close