Antena 3 CNN Externe Harta LUMII se schimbă radical. Cine trasează noile graniţe şi care sunt marile puteri din spatele cortinei

Harta LUMII se schimbă radical. Cine trasează noile graniţe şi care sunt marile puteri din spatele cortinei

Harta LUMII se schimbă radical. Cine trasează noile graniţe şi care sunt marile puteri din spatele cortinei
de O.P.    |    03 Oct 2012   •   12:55

Interesele şi dorinţa de îmbogăţire a marilor puteri schimbă graniţele statelor, iar harta lumii, aşa cum o ştiam până acum se va schimba radical. Americanii de la New York Times au prezentat într-un material amplu cum va arăta viitoarea hartă a lumii, în care vor lua naştere alte state, iar unele ţări vor dispărea complet.

Astfel, se creează Kurdistanul independent, iar Siria se rupe în mai multe oraşe - stat. "Noile state nu vor mai fi produsul unei singure schimbari sau a unui singur conflict, cum a fost in cazul dezmembrarii URSS. In plus, ele nu vor fi specifice pentru anumite regiuni. Geologia si istoria vor schimba categoric frontierele existente”, scriu jurnaliştii americani.

Studiul propune o harta a viitoarei lumi si care, potrivit prognozelor formulate de autorii ei, va cuprinde noi state independente. In "viitoarea lume", Turcia ramane pe pozitii ferme. Dar in imediata ei vecinatate se produc schimbari importante. Astfel Kurdistanului din nordul Irakului va deveni Kurdistanul independent. Aparitia are drept cauze urmatoarele.

"De-a lungul intregii lor istorii, kurzii nu au fost niciodata atat de aproape de posibilitatea de a-si crea un stat propriu ca acum. Guvernul regional al Kurdistanului reprezinta cea mai stabila zona a Irakului si negociaza incheierea unor contracte internationale in domeniul energetic cu firme turcesti si cu compania Exxon Mobil”.

Ce alte schimbări se vor petrece în "noua lume", puteţi citi pe www.incomemagazine.ro

×
Subiecte în articol: granite
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close