Antena 3 CNN Externe Hollande a autorizat atacuri aeriene în Irak în lupta împotriva grupării Statul Islamic

Hollande a autorizat atacuri aeriene în Irak în lupta împotriva grupării Statul Islamic

Hollande a autorizat atacuri aeriene în Irak în lupta împotriva grupării Statul Islamic
Sursa foto: Foto: bbc.com
18 Sep 2014   •   20:42

Preşedintele francez François Hollande a anunţat joi că a autorizat atacuri aeriene în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), în Irak, precizând că Franţa nu va angaja trupe terestre, relatează AFP.
   
"În această (joi) dimineaţa am convocat Consiliul de Apărare şi am decis să răspund solicitării autorităţilor irakiene de acordare a susţinerii aeriene" în lupta împotriva jihadiştilor, a declarat Hollande într-o conferinţă de presă.
  
El a precizat că primele atacuri ar putea avea loc "rapid". Parlamentul va fi informat "de la primele operaţiuni angajate, adică rapid", a spus el.
   
"Scopul nostru este să asigurăm securitatea (...), slăbindu-i pe terorişti", a declarat preşedintele francez. "Nu vom merge mai departe, nu vor exista trupe la sol şi vom interveni doar în Irak", a mai subliniat François Hollande.
   
De la începutul săptămânii, avioane franceze de tip Rafale, cu baza în Emiratele Arabe Unite (EAU), efectuează misiuni de recunoaştere în Irak.
   
"Mişcarea teroristă (...) a prosperat în haosul sirian - să o spunem, şi pentru că (membrii) comunităţii internaţionale au stat fără să facă ceva", a declarat el. "Lumea este ameninţată grav de un terorism a cărui dimensiune s-a schimbat, care nu a dispus niciodată de atâtea mijloace financiare, militare, umane. Un terorism care nu mai pretinde doar să conteste statele, ci să le ia locul. Un terorism care vizează populaţia, cea mai fragilă, indiferent de religia acesteia", a declarat François Hollande.
  

×
Subiecte în articol: statul islamic
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close