Antena 3 CNN Externe Ieng Sary, un fost lider al khmerilor roşii, a murit la 87 de ani

Ieng Sary, un fost lider al khmerilor roşii, a murit la 87 de ani

Ieng Sary, un fost lider al khmerilor roşii, a murit la 87 de ani
de M.T.    |    14 Mar 2013   •   10:02

Ieng Sary, unul dintre liderii khmerilor roşii în perioada genocidului din Cambodgia din anii '70, a murit la 87 de ani.

Fost ministru de externe în timpul regimului lui Pol Pot, Sary era judecat pentru genocidul comis între anii 1975 şi 1979, când aproape două milioane de persoane au fost ucise.

„Confirmăm faptul că Ieng Sary a murit în această dimineaţă, după ce  a fost spitalizat pe data de 4 martie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Camerelor Extraordinare ale Curţii din Cambodgia, tribunalul susţinut de ONU în care se desfăşoară procesul, citat de BBC.

Cunoscut şi ca „Fratele Numărul Trei”, Ieng Sary a fosta dus în faţa instanţei în noiembrie 2011, alături de „Fratele Numărul Doi”, Nuon Chea, mâna dreaptă a lui Pol Pot şi ideologul principal al khmerilor roşii, şi de Khieu Samphan, fost preşedinte al Prezidiului de Stat.

Toţi trei au respins acuzaţiile de crime împotriva umanităţii, crime de război, genocid, persecuţie religioasă, homicid şi tortură care le-au fost aduse.

Soţia lui Sary, Ieng Thirith, a fost de asemenea inculpată, dar a fost găsită incapabilă să participe la proces din cauza bolii. Ea suferă de Alzheimer.

Ieng Sary a fost cumnatul liderului khmerilor roşii, Pol Pot, „Fratele Numărul Unu”, alături de care a fondat grupul.

Pol Pot a murit în 1998, înainte de a putea fi adus în faţa unui tribunal, în timp ce se ascundea în junglele din Cambodgia.

Camerele Extraordinare ale Curţii din Cambodgia vor stabili cauza morţii lui Sary, înainte de a pune la dispoziţia familiei corpul neînsufleţit al fostului oficial.

Procesul celorlalţi doi acuzaţi va continua.

×
Subiecte în articol: deces cambodgia genocid proces
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close