Antena 3 CNN Externe LANSAREA RACHETEI nord-coreene. UE ameninţă cu noi sancţiuni. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

LANSAREA RACHETEI nord-coreene. UE ameninţă cu noi sancţiuni. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

LANSAREA RACHETEI nord-coreene. UE ameninţă cu noi sancţiuni. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
12 Dec 2012   •   11:39

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de AFP.
   
Racheta "a fost lansată", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără alte precizări.

UE ameninţă: Vom aplica noi sancţiuni Phenianului

Uniunea Europeană (UE) a ameninţat miercuri cu noi sancţiuni împotriva Phenianului, în urma tirului unei rachete cu rază lungă de acţiune efectuat de către Coreea de Nord.

"Uniunea Europeană va examina un răspuns potrivit, în strânsă consultare cu principalii parteneri şi în conformitate cu deliberările Consiliului de Securitate al ONU, în special sub forma unor posibile sanţiuni suplimentare", a declarat Înalta Reprezentantă UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.

Coreea de Nord sfidează ONU: Vom lansa şi alte rachete. Continuăm programul spaţial



Care este poziţia Rusiei faţă de tirul de rachetă nord-coreean


Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va avea consultări, miercuri dimineaţă, ca urmare a lansării de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune, au anunţat diplomaţi la ONU.

"Japonezii şi americanii au cerut consultări la Consiliului de Securitate, care vor avea loc miercuri spre sfârşitul dimineţii", în jurul orei locale 11.00 (17.00 ora României), a anunţat un diplomat occidental.

Convocarea acestei reuniuni extraordinare "lasă să se întrevadă o reacţie puternică a Consiliului" faţă de acest tir, pe care Seulul, Tokyo şi occidentalii îl consideră un test de rachetă balistică.



Potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citată de agenţia Yonhap, racheta a fost lansată de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Românie).

Guvernul japonez a anunţat că o rachetă nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.
   
"O rachetă pe care Coreea de Nord o numeşte satelit a fost lansată la ora 09.49 şi a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor", a explicat biroul premierului.
   
Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA, că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.

Premierul japonez a avertizat populaţia niponă în legătură cu tirul de rachetă nord-coreean. Vezi ce mesaje a transmis pe Twitter



"Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (...) la 12 decembrie a reuşit" şi "satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut", a precizat agenţia.
   
Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean.
   
Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui "program special".
   
Acest tip de programe este rar şi rezervat unor ocazii excepţionale cum ar fi anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il în decembrie 2011.

NORAD confirmă că Phenianul "pare" să fi plasat un obiect pe orbită


   

   

×
Subiecte în articol: coreea de sud
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close