Antena 3 CNN Externe Merde! Fermierii francezi au aruncat TONE de bălegar în faţa clădirilor administrative

Merde! Fermierii francezi au aruncat TONE de bălegar în faţa clădirilor administrative

Merde! Fermierii francezi au aruncat TONE de bălegar în faţa clădirilor administrative
06 Noi 2014   •   14:25

Fermierii francezi au aruncat în faţa unei clădiri administrative din oraşul Chartres (nordul ţării), peste 100 de tone de bălegar şi legume putrezite în semn de protest faţă de legislaţia agricolă actuală, a economiei anevoioase şi a lipsei măsurilor de protejare a producătorilor locali.

Marţi şi miercuri, întreaga ţară a fost cuprinsă de proteste similare, la care au participat peste 50.000 de oameni.
Acţiunea fermierilor din Chartres a fost reprodusă şi în alte oraşe, cum ar fi Tours, Nantes şi Toulouse.

"Nu mai putem împrăştia bălegarul. Luaţi-l voi, serviţi-vă singuri!", scria pe un baner al protestatarilor.


Anul acesta, Franţa a implementat o directivă europeană, care prevede eradicarea poluării cu nitraţi. Prin această măsură, zeci de mii de fermieri au fost forţaţi să renunţe la îngrăşământul natural şi obligaţi să folosească substanţe de fertilizare costisitoare.

În Dijon, fermierii mânioşi au dat foc unui portret al ministrului Ecologiei francez, Segolene Royal.

În Paris protestele au fost mai puţin urât mirositoare. Trecătorii care se aflau în preajma Palatului Republicii puteau să facă piaţa gratis de pe străzi: în faţa palatului au fost aruncate 60 de tone de cartofi, 20 de tone de ceapă şi alte câteva tone de fructe şi legume cultivate în regiune.

"Este o acţiune simbolică. Deseori, fermierii nu-şi mai culeg propria producţie din cauza costurilor prea mari, iar vânzarea lor nu acoperă cheltuielile. În loc să ne aruncăm recolta, am decis să o donăm parizienilor în speranţa că mesajul nostru va ajunge acolo unde trebuie", spune Cyrille Milard, un fermier din zona Seine et Marne, care a participat la protestele de ieri.

"Piaţa trebuie cumva reglementată. Graniţele sunt deschise, asta e Europa. Din produsele existente în Franţa, 80% sunt importate, fructe, legume şi carne. Şi toate acestea se întâmplă în timp ce fermierii noştri renunţă la activitatea lor în fiecare zi, pentru că nu pot să-şi vândă marfa. Produsele noastre sunt de calitate, dar nu le putem vinde. Cui să le vindem?", spune Milard.

×
Subiecte în articol: franta, paris
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close