Antena 3 CNN Externe Noua modă din şcolile franceze, "băieţii cu fuste", a generat antipatia conservatorilor

Noua modă din şcolile franceze, "băieţii cu fuste", a generat antipatia conservatorilor

Noua modă din şcolile franceze, "băieţii cu fuste", a generat antipatia conservatorilor
Sursa foto: Foto:AFP
16 Mai 2014   •   15:39

Campania "Ce que souleve la jupe" (Ce ridică fusta?) încurajează băieţii din şcolile franceze să vină la orele de curs îmbrăcaţi în ţinuta tradiţională feminină, ceea a stârnit un protest aprig din partea grupurilor conservatoare.

Peste 200 de membri din organizaţia "Manif pour Tous" (Protest pentru toţi) s-au strâns joi seară, la porţile Liceului Clémenceau din Nantes, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de această iniţiativă.


Protestatarii purtau mesaje şi strigau sloganuri împotriva acestei idei, "teoria genului sexual nu este alegerea mea" sau "NU teoriei genului sexual", transmite France 24.

Tensiunile au izbucnit după ce aproape 100 de elevi şi susţinători de stânga şi-au făcut apariţia. Aceştia din urmă strigau împotriva "fasciştilor din şcoli" şi solicitau "egalitate", informează şi AFP.

Primii sosiţi, cei din "Manif pour Tous", au aruncat cu ouă în rivalii lor şi astfel a început o bătaie generală între cele două grupuri. Poliţiştii au intervenit la timp şi au reuşit să restabilească ordinea publică.

Ideea ca băieţii să renunţe la pantaloni în favoarea fustelor a fost generată de elevi şi reprezintă un semnal de alarmă faţă de discriminarea sexuală. Ulterior, iniţiativa s-a bucurat de acordul autorităţilor şcolare şi a fost sprijinită de Ministerul Educaţiei de la Paris.

În replică, Frigide Barjot, fost lider al "Manif pour Tous" (organizaţie care, printre altele, se opune vehement căsătoriilor gay) a transmis o scrisoare deschisă, prin care îl întreabă pe ministrul Educaţiei, Benoit Hamon, dacă fetele din şcoli ar trebui să poarte barbă, asemenea Conchitei Wurst, câştigătoarea Eurovisionului din acest an.

Cotidianul francez de dreapta, Le Figaro, a postat pe siteul său oficial un titlu prin care se pretindea că autorităţile educaţionale din Nantes le-au "cerut" băieţilor să poarte fuste în şcoli.
Ulterior, ziarul a corectat textul şi a spus că băieţii sunt "invitaţi" să poarte fuste.

"Manif pour Tous" spune că această iniţiativă este scandaloasă şi cere ministrului de resort să intervină imediat şi să pună capăt acestui eveniment jenant.

"Este o chestiune trivială. Este o formă de negare a identităţii sexuale a elevilor, care jigneşte masculinitatea şi feminitatea din societate", spune Ludovine de La Rochère, preşedintele acestui grup.

Mulţi dintre copiii din şcoli sunt indignaţi de interferenţa adulţilor în programa lor şcolară.
"Nu au niciun drept să vină în liceul nostru şi să ne deturneze ideile", spune Laurine, un elev prezent şi el la proteste.

Potrivit teoriei genului sexual, predată în şcolile franceze, identitatea sexuală a unui copil se poate modifica pe timpul vieţii, ea nefiind fixată automat prin naştere.

Urmând îndemnul, aproape 30 de băieţi au venit joi îmbrăcaţi în fuste. Se aşteaptă ca numărul lor să fie mult mai mare azi, mai ales după protestele de ieri.

"Este ciudat, e puţin cam frig, dar este foarte important să port acest simbol", spune Maho, un alt elev cu fustă.
 

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close